Няма чистка в здравната система, директорите сами напускат

Тече проверка относно износа лекарства на по-скъпи цени в чужбина, вместо да се продават в България

Няма чистка в здравната система, директорите сами напускат

Действам така, както трябва да се действа, защото познавам системата, зная какво й е необходимо и няма значение колко дълъг ще бъде мандата ми. Това каза в ефира на БНР министърът на здравеопазването Илко Семерджиев. Той отрече да извършва чистка в системата на здравеопазването и заяви, че директори във водещи здравни институции сами са решили да напуснат.

„Нека тръгнем от "Пирогов", защото от там тръгнаха нещата. Аз оставих в Съвета на директорите професор Стоян Миланов, а той сам подаде оставка. Без никаква причина, той подаде оставка и от поста "Национален консултант по спешна медицинска помощ". Тоест това е негово решение, а не мое уволнение. На практика, аз направих това, защото трябваше бордът на директорите да се освежи с хора, които биха могли да упражнят някакъв контрол върху неконтролираното нарастване на дълговете на "Пирогов", заяви здравният министър.  

В края на миналата година "Пирогов" е достигнал над 25 млн. лева дългове, от които 14 млн. - просрочени и неразплатени, изтъкна той и допълни, че директорът на центъра "Фонд за лечение на деца" проф. Пилософ също сам е подал оставка. „В крайна сметка директорът подаде оставка, защото не се справи с един административен проблем, но тук държа да кажа нещо друго - този административен проблем не се дължи толкова на невъзможността директорът да направи нещо, колкото на факта, че в правилника за този център има заложени бомби, които, в крайна сметка, изгърмяха“, смята д-р Семерджиев.

Той беше категоричен, че лечебните заведения, които ще работят с Фонда за лечение на деца, са длъжни да провеждат обществени поръчки за медицинските изделия. В събота, новият директор на Фонда за лечение на деца д-р Тинка Троева заяви, че правилникът за работа във фонда ще бъде променен. В него ще бъде записано, че на частните болници, които са освободени по закон да провеждат обществени поръчки, няма да бъде платено за медицинските изделия, ако не са закупени по Закона за обществени поръчки. Според  министър Семерджиев, Троева е влязла във Фонда "с летящ старт".

Д-р Семерджиев каза още, че проверките за липсващи на българския пазар лекарства в складове и аптеки са започнали преди 10 дни и добави, че очаква докладите и да има пълна яснота къде стават злоупотребите.

Семерджиев припомни, че подписването на Националния рамков договор е било най-голямата цел на екипа му и заяви, че след като той вече е факт, успокоението в системата е очевидно. За първи път Касата ще е с балансиран бюджет, а не с дефицит, тъй като е заложен и механизъм за саморегулация. Той отчете, че е задвижен "процесът по стартиране" на електронната здравна карта.

Коментари: 0