Имотите ще поскъпнат още през 2016 г.

Новите метростанции няма да повишат драстично цените на жилищния пазар

Люба Атанасова:

Имотите ще поскъпнат още през 2016 г.
4298 ~ 5 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Агенция за недвижими имоти "Имотека" е част от AG Capital, най-голямата група за услуги, свързани с агентската дейност в сферата на недвижимите имоти, кредитното консултиране, оценките и поддръжката на сгради. Екипът на "Имотека" е с над 20 годишен опит в консултирането за покупко-продажба, отдаване или наемане както на жилища, така и на имоти за бизнеса. Агенцията засега работи само на територията на София, но скоро ще се разрасне и в други части на страната. За тенеденциите на жилищния пазар в столицата, Economic.bg разговаря с изпълнителния директор на "Имотека" - Люба Атанасова.

- Увеличава ли се търсенето на жилища у нас и на какви?

През последната една година има по-завишено търсене на имоти в столицата. Тази тенденция ще продължи и през следващата година. Имаме ръст на сделките и цените се покачиха от порядъка между 7-10%. За 2016 година ще има още малко повишение на цените, ще има и леко покачване на търсенето на жилища. За разлика от предишните години, когато беше бумът сега е по-различно. Не се купува всичко, клиентите вече се научиха и имат претенции, които пазарът трябва да задоволи. Преди години просто се купуваше нещо, а сега не е така, не се купува каквото и да било. Тази тенденция ще се запази. В последно време има търсене на по-големи апартаменти с 2-3 спални и това е нишата, която не е покрита от строителството.

- Означава ли това, че ерата на двустайните жилища приключи?

По-големите апартаменти са дефицит на пазара, затова има по-засилено търсене. Последните години се търсеха най-много двустайни апартаменти и това предимно се строеше. Появи се нов тип клиент на пазара, защото има сектори, които са много добре заплатени у нас, което е чудесно. Например, хората в ИТ сектора печелят достатъчно, за да могат да си позволят по-големи жилища.  

- Кои са най-честите претенции на потребителите?

На първо място качественото строителство, инфраструктурата, предимствата, които дава отделната среда за живот, детски градини, удобен транспорт и магазините. Това са тези традиционни битови нужди на хората, които ако преди кризата нямаха значение и хората просто купуваха, то сега всичко има значение. Софиянци с пускането на метрото установиха какъв уникален лукс е метрото, така че фокусът малко се измести.

Сега южните райони се съживяват и тръгват много проекти, което е хубаво. Защото новите инвеститори са много стабилни и големи фирми, които в повечето случаи имат лични средства да довършат комплексите и правят инфраструктурата в района. Интересуват се какво би било удобно за клиента-купувач, какво би го спечелило и по този начин обогатяват района. Това е голямата разлика от преди и сега.

В момента много внимателно се проектират жилищата в новото строителство. Обръща се внимание на функционалността и удобствата на апартаментите. Пазарът е в един нов етап от своето развитие. Ако преди просто нещо се строеше, то сега се правят предварителни проучвания и фирмите наемат маркетингови анализатори, които проучат и анализират. Те се обръщат и към нас, защото ние знаем какви са потребностите на клиентите, тоест интересуват се какво търси клиента и са готови да му го дадат.

Не на последно място купувачите на жилищата поставят и ценовия диапазон. Преди години цените на комплексите бяха доста завишени, а сега са на съвсем нормални цени. Всичко на пазара е много различно, сега той дава повече добавена стойност и ценност на клиента.

- На какво се дължи покачването на цените на жилищата?

Най-вече на търсенето и на това, че критериите на клиентите са различни, а пък пазарът няма такъв тип имоти. Качествени имоти най-много има в центъра на София относно разпределение и височина на таваните, функционалност на апартаментите, големината на стаите и други.

- Кои са най-предпочитаните квартали в столицата?

Центъра, Младост (цялата част между двата района) и южните части на София. Като в центъра и Младост в момента е по-засилено търсенето. Сега в Изгрев се започва строителството на много добри и качествени сгради и мисля, че интересът ще бъде изключително голям в този район, тъй като локацията е много добра, а в централната част на София вече няма терени, на които да се строи.

- Метростанциите, които в момента са в строеж, оскъпяват ли жилищата в съответните райони и наблюдава ли се търсене на зелено с перспектива имотите да са готови, когато открият новите участъци?

Нямам такива наблюдения, сега да се купуват жилища в квартал Овча купел или за квартал Левски. Не, няма ръст при цените. Няма повишение дори там, където вече има метро. Ако има повишение, то е еднакво навсякъде, защото пазарът е във възходяща тенденция. Няма фрапантно повишение на цените, защото е тръгнало метрото. Няма такава пряка връзка между имота и спирка на метрото. Всичко зависи от типа апартамент. Ако в кв. Дружба се покачат цените със 7%, то в цяла София цените се вдигат със 7%. Новите спирки на метрото могат да бъдат само предпоставка за плавно раздвижване на пазара, но това е комплексен процес.

- Кои жилища поскъпват най-много?

Квадратурата на жилището няма значение, цената се определя от района. Важно е колко е качествено и стойностно самото жилище, къде се намира, каква инфраструктура има около него и какви са удобствата около него. В центъра имотите често се купуват и с цел инвестиция, а не толкова за живеене.

- Строителството набляга ли на комплексите?

Да, в последно време се говори много за комплексите и в момента на пазара активно се предлагат. Хубавото е, че тези комплекси са придобити от хора, които имат желанието и могат да ги направят много привлекателни и да отговорят на критериите на клиентите. Инвестициите в имоти са предимно български, има и чужденци, разбира се.

- Как вървят цените на наемите и има ли ръст?

При тях няма толкова голямо повишение на цените, те запазват едни нива вече в продължение на година и половина. Най-голямо търсене и при тях има около метрото и около университетите.

- На коя възраст хората най-често успяват да се сдобият със собствено жилище?

Прави ми впечатление, че границата доста спадна. От 25 до 35 години са най-активните млади двойки, които купуват апартаменти. Ако днес младите хора купуват един тип жилища, то след няколко години предпочитат друг тип имоти. Хората си сменят жилищата все по-често, в зависимост от потребностите си. Винаги след един ръст идва и спад, въпросът е този спад да не е какъвто беше преди години. Ако излязат много инвеститори на пазара ще има голямо предлагане, съответно търсенето ще бъде по-малко.

- Означава ли това, че търсенето е повече от предлагането?

В момента, мога да кажа, че има равновесие на пазара.

- Много ли се различават цените на имотите в столицата?

Не, няма драстична разлика между цените. Разлика има в т.нар. луксозен сегмент, но това не е масовия пазар.

- Хората от провинцията кои квартали предпочитат в София?

Има много фактори. Лично аз съм си правила изследвания, от коя част на България, къде живеят. Например от северозападната част на страната предпочитат кварталите Надежда, Люлин, може би защото влизат от там. Фактор в избора на жилище са и приятелите. Където са моите приятели, там отивам да живея и аз.

- Очаква ли се ръст на предлагането и на търсенето през 2016 г.?

Предлагането ще отчете ръст през 2016 г., но няма да има значително разминаваме между предлагане и търсене. 

Подкрепи Economic.bg