МВФ не предвижда нова световна криза

Има рискове за глобалната икономика

МВФ не предвижда нова световна криза
3689 ~ 2 мин. четене

Международният валутен фонд (МВФ) предупреди за рискове за глобалната икономика, но не предвижда нова криза. Тези заключения се съдържат в прогнозата, публикувана днес от фонда. "В момента има напрежение, свързано с бежанците и конфликта в Близкия изток, както и кризата с нефта, но нашият най-вероятен сценарий не прогнозира кризисна ситуация, а слаб растеж" - каза главен икономист на МВФ Maurice Obstfeld.

В разпространения доклад "Световни икономически перспективи", МВФ очаква повишение на глобалния БВП с 3,4% през настоящата година, при предишна прогноза през октомври миналата година за растеж с 3,6% и след икономическа експанзия с 3,1% през 2015-а година. За следващата година МВФ очаква ускоряване на глобалния икономически растеж с 3,6%, но под предишната прогноза за повишение от 3,8%, пише ТАСС.

Основните фактори, които влияят на прогнозата - забавянето растежа и ребалансирането на икономиката на Китай, както и трудната ситуация в развиващите се страни, сред които се фокусира и върху дълбоката криза, която удари бразилската икономика.

Евентуално продължаващо поскъпване на щатския долар и затягане на глобалните финансови условия пък биха могли да повишава уязвимостта на развиващите се пазари и да предизвикат неблагоприятни ефекти върху корпоративните баланси, както и повишаване на проблема с финансирането на страните с големи по размер доларови експозиции (с големи доларови задължения).

В същото време нов внезапен пристъп на бягство от рискови активи в световен план може да доведе до допълнителни финансови проблеми сред уязвимите нововъзникващи пазарни икономики.

Спадът на китайската икономика

Според оценки на МВФ, икономическият растеж в Китай трябва да достигне 6,3% през 2016 г., с 0.6 процентни пункта по-малко, отколкото през 2015 г. и 1 процентен пункт по-малко от преди две години. Прогнозата за икономически растеж на Китай за 2017 г. е още по-нисък и възлиза на 6%. Според МВФ, резкият спад на търсенето в Китай продължава да е свързан с риска за растежа на световната икономика и по-слабите от очакваните обеми на китайския внос и износ. Те имат отрицателно въздействие върху други развиващи се страни, както и държавите, които изнасят стоки. 

Подкрепи Economic.bg