Индийският щам вече настъпва в Германия и Великобритания

Първите данни от показват, че съществуващите ваксини предпазват от тежко протичане на болестта, причинена от новия вариант

Индийският щам вече настъпва в Германия и Великобритания

Снимка: Pixabay

2513 ~ 3 мин. четене
Автор: Economic.bg

Случаите на силно заразния вариант „Делта“ COVID-19 почти са се удвоили за седмица в Обединеното кралство, като повече хора са били приети в болница, пише Bloomberg. Броят на лабораторно потвърдените и вероятни случаи на т.нар. индийски щам се е увеличил до 75 953 от 33 630 предходната седмица, съобщи в петък Министерството на здравеопазването. Около 99% от секвенираните и генотипизирани случаи във Великобритания вече са от „Делта“ вариант.

Островът не е изолиран. Докато нивата на заразяване с COVID-19 намаляват като цяло, щамът, открит за първи път в Индия, постепенно се разпространява в Европа. Вирусните мутации представляват 6.2% от случаите в Германия през седмицата до 6 юни, в сравнение с 3.7% през предходните седем дни.

Лотар Вилер, ръководителят на германския институт за обществено здравеопазване (RKI), заяви по време на брифинг днес, че очаква вариантът да се превърне в доминиращ, излагайки неимунизираните хора на риск.

Общо 806 души са били приети в болница във Великобритания с „Делта“ вариант от понеделник до сега, което е увеличение от 423 за седмица. От всички пациенти, влезли за лечение през тази седмица, 527 са неваксинирани, докато 84 са получили пълния курс от две дози.

Последните данни са в съответствие с анализа на Министерството на здравеопазването, според който ваксинацията ще задържи извън болниците около 9 на всеки 10 души, които се сблъскат с болестта. Но това също така илюстрира, че случаите с COVID-19 няма да изчезнат, дори когато ваксинационната програма обхване всички възрастни, пише Bloomberg.

„Стремим се да живеем с този вирус, както живеем с грипа“, каза здравният секретар Мат Ханкок пред парламента тази седмица.

Увеличението на случаите с „делта“ варианта е предимно в по-млади възрастови групи, голяма част от които са неваксинирани, но сега са поканени да получат имунизация“, каза Джени Харис, главен изпълнителен директор на Агенцията за здравна сигурност на Великобритания. „Обнадеждаващо е да се види, че хоспитализациите и смъртните случаи не нарастват с еднаква скорост, но ние ще продължим да наблюдаваме процеса отблизо.“

Германия от своя страна постигна крайъгълния камък в усилията си за преодоляване на пандемията от коронавирус, като повече от половината население е поне частично имунизирано. Но властите предупреждават, че трябва да се поддържа темпото на ваксинация, за да се предотврати бързо разпространяващия се индийски щам.

Към петък 50.1% от жителите на Германия са получили поне една доза от ваксината, а 29.6% са напълно имунизирани срещу COVID-19, заяви министърът на здравеопазването Йенс Шпан на брифинг днес. Ваксинациите са особено важни, тъй като новите щамове рискуват да възпрепятстват усилията на страната да овладее болестта, добави той.

„Вариантът „Делта“ също се разпространява в Германия - на ниско ниво, но бързо“, каза Шпан. „Предизвикателството е, че е особено заразен и отново може да постави под въпрос успехите в борбата с пандемията.“

Всъщност не става въпрос дали „Делта“ вариантът ще стане водещ, а само кога“, каза Лотар Вилер. „Следователно трябва да следим отблизо това развитие.“

След като първоначално даде приоритет на възрастните хора и хората с по-голям риск, Германия отвори имунизацията за всички пълнолетни, както и за деца на възраст до 12 години по-рано този месец. Стъпката беше улеснена от повече доставки на ваксини, особено от Pfizer–BioNTech.

Шпан заяви, че програмата няма да бъде засегната от разочароващите тестови данни за ваксината на CureVac - нейното разработване е подкрепено от германски държавни фондове.

След борбата за овладяване на трета вълна от пандемията, Германия вече облекчава мерките за блокиране на фона на намаляващите инфекции. В петък страната отчете 10.3 случая на 100 000 души през предходните седем дни. Цифрата беше достигнала своя връх от почти 170 в края на април.

Икономическият министър Петер Алтмайер заяви в петък, че очаква германският брутен вътрешен продукт (БВП) да се увеличи с „очевидно над 4%“ през 2022 г. след ръст от 4% тази година.

„Икономиката стартира отново по-бързо, отколкото се опасяваха много“, каза Алтмайер на пресконференция след разговори с регионални колеги. „Това означава, че отново ще достигнем предишната си икономическа сила от преди пандемията най-късно в началото на следващата година или през пролетта.“

Подкрепи Economic.bg