Индия въвежда безусловен базов доход за някои обществени групи

Правителството на премиера Нарендра Моди предизборно направи подарък и на средната класа

Индия въвежда безусловен базов доход за някои обществени групи

Снимка: БТА

880 ~ 1 мин. четене
Правителството на индийския премиер Нарендра Моди обяви въвеждането на безусловен базов доход за фермерите, пише The Independent. Това е част от новия бюджет на страната, изпълнен със скъпи политики, целящи печелене на гласове на следващите парламентарни избори след няколко месеца.

Новият доход ще обхване 620 млн. души, включително милиони фермери от малки населени места. На всички тях ще бъдат плащани по 6000 рупии (84 долара) годишно. Тези мерки са директен отговор на недоволството сред гласоподавателите от извънградски райони и на слабите изборни резултати на управляващата партия на Моди на последните избори в страната.

Индийското правителство предлага подаръци и на гласоподавателите от градската средна класа, за които прагът, над който доходите им се облагат с данък от държавата, се удвоява от 250 хил. на 500 хил. рупии (или от 3500 на 7000 долара). Тоест, ако досега се облагаха доходите на всички индийци, печелещи над 3500 долара, то вече налог ще има само за тези, които печелят над 7000 долара.

„Това е стопроцентов предизборен бюджет“, коментира икономистът Вивек Каул. „Говорим за предоставяне на допълнителни суми на над половината индийски граждани. Премиерът се стреми да сложи пари в джобовете на хората и до някаква степен те ще бъдат впечатлени“, добавя той.
Подкрепи Economic.bg