Instagram започва да трие фалшиви последователи

Компанията обяви война на нереалната популярност в платформата, за която много хора започнаха да си плащат

Instagram започва да трие фалшиви последователи

Снимка: Pexels

Instagram подема битка срещу генерирането на фалшиви харесвания и трупането на нереална популярност. Компанията обяви, че спира използването на приложения на трети страни за изкуствено създаване на фенска база, става ясно от съобщение в блога на платформата. 

Instagram е едно от най-популярните места за съвременните лидери на мнение, или тъй наречените инфлуенсъри (от английската дума за влиятелна личност „influencers”). Там те споделят начина си на живот с хиляди хора, като така успяват да си докарват и не малко приходи. А те често зависят от броя на последователите, поради което в онлайн пространстовото се появиха приложения за изкуствено генериране на харесвания.  

Сега Instagram иска да преустанови тази практика, която бе квалифицирана като нелоялна и в разрез с правилата на платформата. „Всеки ден хората идват в Instagram, за да получат истински преживявания и взаимодействия. Наша отговорност е да гарантираме, че те не се нарушават от неистинска активност“, пише още в публикацията. 

От Instagram обявиха, че започват да прочистват фалшивите последователи, харесвания и коментари, купени от потребителите чрез приложения на трети страни. Това ще стане чрез специално създаден за целта инструмент за машинно обучени (базиран на изкуствен интелект). Той ще идентифицира профилите, които използват такива услуги, и ще помага за премахването на неестествената дейност. 

Профилите, които са били засечени като използващи подобни приложения, ще получат съобщение, че фалшивите последователи, харесвания и коментари са били изтрити. Те ще бъдат подканени също да променят паролата си, за да се спре използването на данните им от въпросните апликации, както и да се повиши сигурността. 


Коментари: 0