Шефът на Nissan може да получи до 10 години затвор и глоба до $89 000

Той Mitsubishi ще уволни Карлос Гон следващата седмица

Шефът на Nissan може да получи до 10 години затвор и глоба до $89 000

Снимка: Nissan Motor

Шефът на Nissan-Renault-Mitsubishi Карлос Гон може да бъде осъден на затвор до 10 години и глоба до 10 млн. йени (близо 89 000 долара), съобщиха японските медии. Той е обвинен в злоупотреби заедно с един от ключовите директори Грег Кели. В продължение на години двамата са занижавали данните за доходите на Гон в отчетите пред фондовата борса в Токио. Разкрити са и случаи на използване на активи на компанията за лични цели. 

Според агенция Киодо Гон вече е сключил споразумение с разследващите органи, с което признава вината си и е дал гаранции, че ще сътрудничи напълно на прокуратурата, което може да смекчи наказанието му. 

Японската автомобилостроителна компания Mitsubishi Motor ще проведе идната седмица заседание на съвета на директорите си, на което ще бъде взето решение за уволнението на Карлос Гон от поста председател на съвета, информира агенция Киодо. 
Аналогично заседание е планирано за 22 ноември в Nissan, където Гон също е председател на борда на директорите. 

Карлос Гон е френски гражданин и все още, поне формално, ръководи алианса Nissan-Renault-Mitsubishi. Той се присъединява към Nissan през 1999 г., след като Renault купи контролен пакет и стана главен изпълнителен директор на компанията през 2001 г.
Коментари: 0