Петкова се надява корейски гигант да се включи процедурата за АЕЦ „Белене“

\"Корейската Хидро Атомна Енергийна корпорация“ още през лятото заяви интерес към проекта

Петкова се надява корейски гигант да се включи процедурата за АЕЦ „Белене“

Енергийният министър Теменужка Петкова се надява „Корейската Хидро Атомна Енергийна корпорация“ да участва в бъдещата процедура за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“. Това стана ясно от думите на Петкова, която откри корейско-български енергиен форум в столицата.

По думите ѝ взаимните връзки между двете страни в областта на ядрената енергетика също имат потенциал за развитие. „Един от потенциалните инвеститори, заявили интерес за участие в този проект, е "Корейската Хидро Атомна Енергийна корпорация“, каза тя.

„Съществува широко поле за задълбочаване на сътрудничеството в енергийната област между България и Корея. Уверена съм, че можем да си бъдем взаимно полезни в усилията за повишаване на енергийната сигурност, диверсификация на енергийните източници, насърчаване на възобновяемата енергия, развитие на ядрената енергетика, които са приоритетни направления в енергийната област както за нашата страна, така и за Република Корея”, каза още Теменужка Петкова.

Тя очерта усилията на българското правителство за диверсификация на енергийните източници и маршрутите за доставка на природен газ като един от водещите приоритети на правителството в енергийната област. Тя запозна участниците в дискусията с решението българската страна да участва в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ край Александруполис.

„В контекста на намеренията ни за изграждане на газоразпределителен център в страната, ние разглеждаме своето участие в терминала като стратегическо за диверсификацията и сигурността на енергийните доставки за региона“, подчерта Петкова. По нейните думи, сътрудничеството с Република Корея в тази област би било много полезно с оглед на факта, че в страната са изградени четири терминала за втечнен природен газ, а перспективата е до 2031 г. да бъдат изградени още десет.

„Като страна-член на ЕС, България разнообразява енергийния си микс. Ефективното потребление на енергия, съчетано с използването на енергия от ВЕИ, представляват важни мерки за подобряване сигурността на енергийните доставки“, подчерта още министър Петкова. Тя припомни, че още през 2013 г. България е постигнала своята задължителна национална цел от 16% дял на енергията от ВЕИ в брутното крайно потребление. С оглед на предизвикателствата, свързани с работата на големите горивни инсталации, това е значимо постижение, което дава нови перспективи за задълбочаване на двустранните ни контакти.

Припомняме, че още през лятото тази година стана ясно, че корейската фирма е заявила интерес към АЕЦ "Белене". Новината беше потвърдена от изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев

Коментари: 0