Интернет трафикът е жертва на системни „покушения“ от страна на Китай

Това сочи съвместно американско-израелско проучване

Интернет трафикът е жертва на системни „покушения“ от страна на Китай

Снимка: Pixabay

Изследователи от САЩ и Израел алармират за системно „отвличане“ и пренасочване на интернет трафик от страна на Китай. С тези си действия азиатската държава осъществява шпионаж и краде интелектуална собственост, смятат Крис Демчак от американския Военноморски колеж и Ювал Шивит от университета в Тел Авив. 

В своя доклад двамата пишат, че компанията China Telecom редовно отвлича и отклонява интернет трафик, минаващ през САЩ и Канада, пише IT News. Разкритието е било направено благодарение на система за проследяване на маршрути, разработена от израелски учени. Тя успяла да засече множество похищения през последните години. 

През 2016 г. например China Telecom е отклонила трафика между канадските и корейските правителствени мрежи до своя станция в Торонта. От там след това той бил изпратен първо през САЩ, но минал и през Китай, преди накрая да стигне до Корея. 

Обикновено обаче маршрутът на данните минава по линията Канада-САЩ-Корея, без Китай. 

Това отклоняване продължило около 6 месеца, което кара аналитиците да смятат, че действията са били умишлени. По време на проучването на бял свят са излезли и други подобни „отвличания“. 

САЩ редовно обвинява Китай, че използва национални компании, в това число доставчици на услуги и производители на оборудване, за да я шпионира и краде интелектуалната ѝ собственост. 
Коментари: 0