Ердоган откри символично най-голямото летище в света (снимки)

На церемонията присъства и българският премиер Бойко Борисов – единственият лидер от ЕС

Ердоган откри символично най-голямото летище в света (снимки)
Турският президент Реджеп Ердоган откри символично първия етап от изграждането на новото летище на Истанбул. Цялостното му изграждане е разделено на три етапа, а окончателното завършване на мегапроекта трябва да е факт чак след 10 години. Пълният капацитет на първия етап от летището се очаква да бъде достигнат до края на годината.

От сега се знае обаче, че летището ще бъде и най-натовареното в света. Очаква се то да бъде два пъти по-натоварено от летището в Атланта, САЩ, което е настоящият лидер по този показател.

На церемонията днес присъства и българският премиер Бойко Борисов - единственият лидер от Европейския съюз, уважил пускането в експлоатация на първата част на този ключов за управлението на Ердоган инфраструктурен проект.

"За мен бе чест и удоволствие да участвам в тържественото откриване на новото летище в Истанбул. Убеден съм, че този гигантски проект е значителна стъпка в реализирането на инфраструктурната свързаност на региона с ЕС. Турция е непосредствен съсед на България и важен партньор в области като миграция, борба с тероризма, енергетика, земеделие, животновъдство и търговия", каза Борисов.

Прави впечатление, че ликът на Ердоган стои редом до „бащата на републиката“ Мустафа Кемал Ататюрк. Именно днес се чества 95-ата годишнина от основаването на Турската република.

Между януари и септември тази година турските летища са обслужили около 164 млн. пътници, от които 31% или около 64 млн. души, са преминали през летище "Ататюрк". От "Сабиха Гьокчен" - второто по-малко истанбулско летище, което се намира в азиатската част на града, са летели около 31 млн. пътници. По-рано наричано "Йешилкьой", а по-късно преименувано на основателя на Турската република Мустафа Кемал Ататюрк, летище "Ататюрк" е използвано за целите на гражданската авиация без прекъсване от 1953 г. насам. След прехвърлянето на полетите към новото летище, летище "Ататюрк" ще се използва за обучение на пилоти, полети на малки частни, чартърни и правителствени самолети, авиошоута.
Коментари: 0