ЕС обещава още €300 млн. за борба с пластмасата в океаните

Сумата се прибавя към вече обявените 550 млн. евро за подобни мерки

ЕС обещава още €300 млн. за борба с пластмасата в океаните

Снимка: Pixabay

Европейският съюз ще отпусне допълнително 300 млн. евро, за да финансира нови инициативи за защита на океаните, най-вече от пластмасови отпадъци. ЕС се ангажира с 23 мерки - проекти за борба със замърсяването с пластмаси, засилване на устойчивостта на синяикономика и подобряване на изследователската дейност и контрола на моретата, обяснява комисията в комюнике, съобщава АФП.

От тази сума 100 млн. евро ще са за финансиране на изследователски и развойни проекти за борба със замърсяването с пластмаси, а 82 млн. евро - за морски и мореплавателни изследователски проекти като оценка на екосистемите, картография на морското дъно и иновативни системи за аквакултури.

Комисията планира също така да отпусне близо 13 млн. евро за сателитната си програма „Коперник“ за морско наблюдение.

Сумата от 300 млн. евро се прибавя към вече обявените преди година 550 млн. евро по време на предишната конференция „Нашият океан“ в Малта.

В борбата срещу замърсяването с пластмаси ЕС полага усилия за приемане на закони за забрана на пластмасовите предмети за еднократна употреба - десетина категории стоки за всекидневно ползване, представляващи 70% от отпадъците по плажовете и в океаните.
Коментари: 0