Италия проучва възможностите за подкрепа на частни банки

Финансовите институции в страната понасят сериозен удар заради повишаването на лихвите по държавните облигации

Италия проучва възможностите за подкрепа на частни банки
Италианският министър на икономиката Джовани Триа проучва евентуалните възможности да бъдат предприети мерки, при евентуална необходимост, италианските банки да бъдат подкрепени от държавата. Информацията е на Reuters, като агенцията се позовава на свои правителствени източници.

Безпокойството на управляващата коалиция по отношение на търговските банки в страната е породено от повишаването на лихвите по държавните облигации, в които инвестират финансовите институции.

Италианските банки, които държат правителствени облигации за около 375 млрд. евро, бяха засегнати от скока на лихвите заради опасенията на пазара, свързани с предвидените от правителството повишени бюджетни разходи.

Премиерът Джузепе Конте е поискал от министъра на икономиката Джовани Триа да представи евентуални мерки, които да бъдат в помощ на банките в случай на нужда, посочва източникът на Reuters.

Антисистемното „Движение 5 звезди“, което управлява с крайнодясната партия „Лига“, е против да се използват обществени пари за укрепването на капитала на затруднени банки, допълва източникът.
Не е ясно какви точно държавни гаранции може да обмисля правителството и дали едни такива мерки ще бъдат в съответствие с европейските разпоредби за държавната помощ.

Вестник „Кориере дела сера“ писа днес, че правителството е готово да подкрепи банките със заеми, държавни гаранции и други мерки, ако разликата между лихвите на италианските държавни облигации и германските, които са референтни, нарасне прекалено.
Коментари: 0