Инвеститор предлага сливане между Tesla и Uber

Инвеститор предлага сливане между Tesla и Uber

Снимка: Pexels

Стартъпът за споделено пътуване Uber и производителят на електрически автомобили Tesla да се слеят в една компания, чието ръководство да се поеме от Илън Мъск. Тази идея лансира инвеститорът Джейсън Калаканис, според когото подобен ход може да доведе създаването на една от най-големите транспортни организации и до усъвършенстване на технологията на  самоуправляващите се таксита. 

Калаканис е „ангел“ инвеститор на популярното приложение на Uber и същевременно с явен интерес към компанията на Мъск, като дори е притежател на кола Tesla Model S със сериен номер 00001.  

Идеята му да за обединение между двете структури е продиктувана до голяма степен от желанието да се сложи край на кризата в Uber, породена от някои непонравили се на клиентите ходове и излезли наяве вътрешни скандали. Вследствие на турболентната година главният изпълнителен директор Травис Каланик се оттегли от поста, а компанията все още не може да намери човек, който да го замени. 

Калаканис коментира, че Uber трябва да си върне доверието на потребителите и на всички друи заинтересовани страни, пише Futurism. За инвеститора се знае, че е вложил пари и в двете компании – решение, което може да се окаже с противоположен знак, предвид че по всичко личи как двата играча ще се изправят един срещу друг в битката за пазарен дял в сферата на самоуправляващите се коли и таксита. 

Не е тайна, че в дългосрочен план Uber иска да замени целия си автомобилен парк с безпилотни коли и като цяло един ден да се лиши от услугите на шофьорите си. От своя страна, Tesla вече предлага автопилотиращи системи в своите превозни средства, като има слухове, че иска да навлезе и в сферата на дейност на Uber и то именно чрез автономни возила. 

Uber инвестира много време и усилия да развие програмата си за самоуправляващи се автомобили, но Tesla е с повече от едни гърди напред и в добавка на това може да се похвали с далеч по-голямо обществено доверие. Внедряването на автономните технологии е дълбоко свързано с репутацията на компанията и вярата на хората, че този продукт е безопасен – неща, за които Tesla полага огромни усилия. 
Коментари: 0