Тереза Мей отстъпва по ключов въпрос за Brexit

Опозиционни представители са на мнение, че Европейският съд трябва да продължи да има досег с британското правораздаване

Тереза Мей отстъпва по ключов въпрос за Brexit

Европейският съд ще запази влиянието си върху правото във Великобритания и след излизането на страната от Европейския съюз. Поне това се разбира от наскоро публикуван правителствен документ по темата Brexit, цитиран от  вестник The Guardian. 

Опозицията побърза да похвали премиера Тереза Мей, че по този начин е направила отстъпка по въпроса за бъдещия суверенитет на британските съдилища след Brexit.

„Приветстваме това разумно и дългоочаквано отстъпване на премиера. То показва, че червените линии на Тереза Мей стават все по-размити с всеки изминал ден”, коментира Винс Кабл, лидерът на партия Либерални демократи. „Правителството изглежда със закъснение прие, че няма да бъде възможно да сложи край на влиянието на Европейския съд във Великобритания без да увреди нашето сътрудничество с Европа в областта на свободната търговия и сигурността”, добавя той.

„Нищо от това, което правителството казва, че иска да извлече от Brexit – било то в областта на търговията, правата на гражданите или съдебното сътрудничество – не може да бъде постигнато без система за решаване на споровете, включваща някаква роля за европейските съдии”, смята Чука Умуна, който е депутат от Лейбъристката партия.

Според други опозиционни представители Мей дори е направила V-образен завой по темата. Лейбъристът Кийр Стармър, министърът в сянка по въпросите за Brexit, коментира: „Повторното споменаване за прекратяване на „прякото правораздаване” на Европейския съд е потенциално значимо. Това изглежда противоречи на червената линия, изложена в (…) реч на премиера и в бялата книга на правителство, която заяви, че не може да има бъдеща роля на Европейския съд и че всички закони ще бъдат тълкувани от съдиите в тази страна”.

Коментари: 0