Инвеститорите изчакват следващите стъпки на Фед за лихвите

Вчера индексът измерител на щатската икономика S&P 500 се доближи значително до нов максимум

Инвеститорите изчакват следващите стъпки на Фед за лихвите

Снимка: БТА

Вчера индексът измерител на щатската икономика S&P 500 се доближи значително до нов максимум до почти 3220 пункта, но малко не му достигна, след като в края на сесията се понижи и записа минимално повишение от 0.06 точки до 3006.79 пункта, флиртуваше с нов рекорд в четвъртък, но изпусна парата преди края на сесията, а основните борсови индекси завършиха търговията почти без промяна. Индексът на сините чипове Dow Jones се понижи с 0.19 на сто, а технологичният Nasdaq прибави 0.07% до 8182 пункта.

Ден след края на двудневната среща на Фед инвеститорите продължиха да оценяват прогнози на централната банка за предстоящи понижения на ставките, но и чакаха за положителни новини около търговските преговори между САЩ и Китай във Вашингтон вчера. Според анализатори сдържаната инфлация, ниската безработица и устойчивите потребители дават предпоставки за ниски лихви, но те зависят в най-голяма степен от геополитически рискове.

В Европа настроенията бяха завладени от биковете и немският бенчмарк DAX, френският CAC и британският FTSE нараснаха с респективно 0.55%, 0.68% и 0.58% до съответно 12457, 5659 и 7356 пункта. Банковият сектор беше сред водещите печеливши, след като бе подкрепен от решението на Фед за понижение на ставките в сряда и от изявленията за по-нататъшна парична политика. В същото време Английската централна банка и Швейцарската национална банка решиха вчера да не променят отново своите лихви, което даде допълнителен стимул на банковия сектор.

Акценти днес

Продажби на дребно – Канада

За финала на седмицата акцент ще бъдат данните за продажбите на дребно в Канада, като се очаква базовият индекс да запише лек спад през юли на месечна база до 0.4 на сто спрямо 0.9 на сто през юни.

Инструмент на фокус - Alibaba

Акциите на китайския гигант се движат възходящо през цялата година и след достигане на стойности, близо до 200 долара на акция в средата на годината, и след последвалия спад, се забелязва съпротива около 180 долара. Въпреки това вчера акциите поскъпнаха над тази цена и при липса на негативни новини очакваме поскъпването да продължи. При успешен пробив очакваме котировките да доближат 190 долара, а в по-дългосрочен план – и 200 долара на акция.

EUR/JPY

Йената изостана спрямо еврото през септември, формирайки ново възходящо движение и излизайки от низходящия канал от последните месеци. Не бива да се подценява движението на осцилатора MACD, който, макар и в положителна територия, след пресичане обърна посоката и би могло да последва леко понижение. Очакваме то да бъде ограничено от новообразуваната линия на подкрепа и 50-дневната средна ЕМА.

Oil UK

След атаката над Саудитска Арабия в събота и след силното движение през последните дни, сортът Брент достигна максимума от предходната седмица, но не само не се понижи под него, ами и записа леко повишение. Въпреки това котировките остават под максимума от края на юли. Изкачване над 65 долара би дало възможност за поскъпване до 66,50-67,00 долара, но спад под 63,00 очакваме да изпрати европейския бенчмарк за тест на подвижната средна ЕМА и линията на подкрепа при около 61,50-62,00 долара на барел.

S&P 500

Широкият индекс отново се бори със стойностите малко над 3000 пункта. Индикаторът Стохастик е пред низходящо пресичане и през излизане от прекупен пазар, което вероятно ще изпрати котировките за тест на подкрепата. При неин пробив е възможен спад до 50-дневната средна, като не очакваме пробив да се състои. При липса на ярки новини очакваме скоро нова атака на съпротивата при 3000 пункта, потенциален пробив и нов максимум.
Коментари: 0