САЩ освобождават над 400 китайски стоки от мита

Вашингтон е притиснат от над 1100 искания за изключения, отправени от американски фирми и организации

САЩ освобождават над 400 китайски стоки от мита

Снимка: БТА

САЩ временно освобождава над 400 вида китайски продукта от високите мита, които администрацията на президента Доналд Тръмп наложи миналата година. Новината беше съобщена първо от Politico и е потвърдена от CNBC. Очаква се официалните документи за това решение да бъдат публикувани по-късно днес от Службата на търговския представител на САЩ.

Изключенията включват светлини за коледни дървета, пластмасови сламки, кучешки каишки и печатни платки - общо 437 продукта. Те са част от китайските стоки на стойност 250 млрд. долара, които САЩ удариха с тарифи миналата година. Все още не е напълно ясно каква е стойността на продуктите, за които се правят изключения.

Знае се обаче, че те се правят заради над 1100 искания, отправени от компании и други организации в Съединените щати, според документите, с които медията разполага.

Двете най-големи икономики в света са затворени в ескалиращ търговски спор повече от година, в който и двете страни облагат с високи вносни мита стоките на другата страна.

„Сегашните изключения са мълчаливо признаване от страна на САЩ за нанесените щети на вътрешните интереси от налагането на тарифи“, казва в електронно писмо Стивън Олсън, научен сътрудник на фондация „Хинрих“ „Времето обаче е интересно", каза той.

„Това предполага, че и двете страни са решили, че по-нататъшните ескалации не са желателни в момента, така че те се опитват да създадат положителна атмосфера преди октомврийския кръг от преговори с надеждата, че тези разговори поне ще предотвратят по-нататъшно влошаване“, каза още Олсън.
Коментари: 0