Инвеститорите започват седмицата разочаровани от фондовите пазари в САЩ

Новата седмица се очакваше да започне със среща на високо ниво между страните членки на ОРЕС и Русия

Инвеститорите започват седмицата разочаровани от фондовите пазари в САЩ

Снимка: БТА

520 ~ 2 мин. четене

Последният ден на търговия за седмицата се отчете с подобаваща волатилност, но и разочароващи резултати за инвеститорите на американските фондови борси. Фокусът на деня беше насочен към месечните данни за пазара на труда в САЩ, според които неселскостопанският сектор на страната е отчел загуба на над 700 хил. работни места за месец март, при заложени прогнози от анализаторите за цифри в порядъка около 100 хил.

Безработицата в страната също надскочи очакванията на икономистите от 3.8%, достигайки 4.4%. Допълнителен натиск върху основните борсови индекси оказа рязкото увеличение в броя на заразените с коронавирус в Ню Йорк, който надмина 100 000 човека. В резултат индустриалният Dow Jones отстъпи с над 360 пункта, а широкият S&P500 и технологичният NASDAQ се разделиха с по 1.5%. На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа е съответно до 0.609% и 1.222%.

Среща – ОРЕС и Русия

Новата седмица се очакваше да започне със среща на високо ниво между страните членки на ОРЕС и Русия, с цел изглаждане на конфликта около производството на нефт. Поради нужда от повече време за преговори и нападки между страните участници обаче, срещата ще се проведе на 8-и или 9-ти април, като точната дата и час предстои да бъдат обявени. Инвеститорите може да очакват висока волатилност при енергийните продукти.

Caterpillar

Акциите на Caterpillar записаха трета поредна седмица на зелена територия, с което бързо се отдалечиха от локалния си минимум. Поскъпването обаче изведе цената до тест на ниво, което дълго време е приемало ролята на подкрепа и към момента може да се очаква да окаже съпротива на движението. Съветваме инвеститорите да не избързват с покупки, като е желателно цената първо да покрие негативния гап от началото на март.

AUD/USD

В движението на AUD/USD на 8-часова графика силно впечатление прави повтаряне на формация, от която може да бъде извлечена изгода. Валутната двойка бележи плавно поскъпване, като неуспешен тест на 50-периодната подвижна средна е последван от плавно понижение, което в последствие набира скорост. При задържане на цената под 0.61, смятаме, че в близките седмици щатският долар отново ще наложи надмощието си.

XAG/USD

Цената на среброто успя бързо да възстанови част от загубите, след тест на рекордното дъно при цена от $12 за тройунция. Последва период, който може да се определи като консолидация, но впечатление прави и съпротивата, която 50-периодната ЕМА оказва на ценния метал. При неин пробив може да очакваме нов силен възходящ импулс, но при неуспешен такъв е силно вероятно продавачите отново да надделеят и цената да се понижи драстично.

Euro Stoxx 50

На 4-часова графика може да забележим как индексът образува три поредни по-ниски върха, последният от които е притиснат от съпротивата на 50-периодната експоненциална средна. В допълнение индикаторът стохастик образува низходящо пресичане, което засилва нагласите ни за понижение. При вход в къса позиция, следваща подкрепа от пазара може да се очаква около дъната при 2300 пункта.

Подкрепи Economic.bg