Ирак призова САЩ да изтеглят военните си от страната

Парламентът в Багдад гласува всички чужди военнослужещи да напуснат иракската територия

Ирак призова САЩ да изтеглят военните си от страната

Снимка: Wikipedia

Иракският премиер Адил Абдул-Махди е казал на американския държавен секретар Майк Помпео, че САЩ трябва да започнат подготовка да изтеглят военнослужещите си от територията на Ирак, пише Associated Press.

Махди е поискал Вашингтон „да изпрати делегати в Ирак, за да подготвят механизъм за изпълнение на решението на парламента относно изтеглянето на чуждестранните войници от Ирак”, гласи изявление от премиерския кабинет в Техеран. Миналата година година Махди подаде оствавка, но засега продължава да ръководи правителството.

Миналата неделя ираският парламент прие решение, с което призова да се сложи край на всички чуждестранни военни операции в Ирак. „Иракското правителство трябва да работи да сложи край на присъствието на всички чужди военнослужещи на иракска територия и да им забрани да използват сухопътното, въздушното и водното пространство на страната”, гласи парламентарното решение, което не е правно обвързващо.

Решението в Техеран дойде, след като американски въздушен удар с дрон в Багдад уби иранският генерал Касем Солеймани – бившият командир на иранската „Революционна гвардия”.
Коментари: 0