Защо цената на златото ще продължи да расте

Goldman Sachs очаква благородният метал да достигне 1600 долара за тройунция

Защо цената на златото ще продължи да расте

Снимка: pexels.com

4595 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Утихващото напрежение между САЩ и Иран вероятно карат мнозина да смятат, че цената на златото ще поеме отново надолу, тъй като инвеститорите вече не се нуждаят от "убежище", каквото се явява благородният метал в моменти на кризи. Според изпълнителния директор на Longview Economics Крис Уотлинг обаче има защо да не се доверяваме на прогнозите за спад.

Цените на златото неотдавна достигнаха седемгодишен максимуми, а причина за това бе геополитическото напрежение и по-специално убийството на иранския военен командир Касем Солеймани от САЩ. Това принуди инвеститорите да заложат на традиционните активи "убежища".

В петък Уотлинг посочи една от причините да се инвестира в благородния метал, а тя е стартиралият възстановителен цикъл на световната икономика.

„Това, което наистина определя цената на златото, обикновено са реалните лихвени проценти. Фед отговори на очакванията на анализаторите в това отношение и това ни задължава да гледаме на промените в процентите по различен начин. Мисля, че мнозинството ще се доверят на държавните ценни книжа, защото те са защитени от инфлация и носят доходност, но, за съжаление, при тях става въпрос за дълъг период от време и може би е по-добре да ги продадете “, казва Уотлинг.

Златото често се използва за хеджиране срещу инфлацията, или казано по друг начин - да се предпазят инвеститорите от намаляване на покупателната способност на валутите в резултат на загуби в пазарната ѝ стойност заради нарастващите цени.

Федералният резерв на САЩ спря своя цикъл на намаляване на лихвите, като запази референтната лихва за овърнайт заемите в диапазон между 1.5 и 1.75% през декември и не предвижда промени през 2020 г. Централната банка намали лихвите три пъти през 2019 г.

Крис Уотлинг приема програмата на Фед за успокояване на пазара на овърнайт кредити за една от основните причини да не се очаква спад в цената на златото.

Анализаторите предвиждат бичи движения за златото, като Goldman Sachs очаква то да достигне 1600 долара за тройунция. В петък, след намаляването на геополитическото напрежение в Близкия Изток, благородният метал се търгуваше с увеличение от 0.2% до 1549 долара/тройунция.

Главният ръководител на Goldman за анализи на стоковите пазари Джеф Къри заяви, че при правилната комбинация от обстоятелства златото може да нарасне още повече.

„Златото се използва за хеджиране срещу обезценяването. През 2011 г. видяхме депозиране, печатане на твърде много долари и реалният курс падна много надолу, което повиши цената на златото след това“, обясни Кюри и добави, че друг важен фактор за покачването на цената е било значителното отслабване на долара, което допълнително задвижи цените на метала.

„Ако това се повтори, сценарият златото да се върне обратно в диапазона от 1800 до 1900 долара става доста реалистичен“, добави Къри.

Коментари: 0