Пожарникарите са в готовност за протест заради промени в работното време

С приемането на тази разпоредба тотално ще бъде нарушен един основен принцип в пожарникарската професия, смятат от синдиката

Пожарникарите са в готовност за протест заради промени в работното време

Снимка: Economic.bg/Архив

3428 ~ 2 мин. четене
Пожарникарите са в протестна готовност заради промени в наредба, която засяга работното време на МВР. Това стана ясно от интервю на президента на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец” Венцислав Станков пред БНР.

Недоволството е заради предвидените изменения в проекта на Наредба за реда за организацията и разпределянето на работното време, за неговото отчитане, за компенсирането на работата извън редовното работно време, режима на дежурство, времето за отдих и почивките на държавните служители в МВР.

Тя предвижда работните смени на пожарникарите и спасителите да бъдат с различна продължителност, с което от бранша смятат, че значително ще се затрудни организацията и дейността по извършването на пожарогасителната и спасителна дейност, неотложни аварийно-възстановителни работи и всички останали задължения, вменени на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР със Закона за Министерство на вътрешните работи.  

"С приемането на тази разпоредба тотално ще бъде нарушен един основен принцип в пожарникарската професия – работата в екип, въз основа на който се уповават бързата реакция и отработването на произшествието с минимални загуби за населението", става ясно от позицията им. 

Пожарникарите добавят, че не е ясно защо в промените в Наредбата не е вписан текст за преизчисляване на положен нощен труд към дневен такъв при положение, че има заведени стотици съдебни дела срещу МВР, които в над 90% се губят от ведомството. "Считаме липсата на такава разпоредба в предложения за обсъждане подзаконов нормативен акт за безотговорност, която води и ще доведе до заплащането от бюджета на МВР на излишни съдебни разноски и то в не малък размер с оглед обема на заведените съдебни дела от служители на МВР към своя работодател", добавят от сектора. 

Националният синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец”  настоява за преразглеждане на предвижданата промяна, касаеща смесването на смени с различна продължителност и преизчисляването на нощния труд към дневен и се надява, че няма да се наложи да се предприемат законови мерки с цел защита правата на своите членове.

Припомняме, че автоинструктори излизат на национален протест на 14 януари заради предвидените повече часове за кормуване. 
Коментари: 0