Иран е готов да се защитава срещу икономическа и военна агресия

Външният министър визира санкциите от страна на САЩ и заплахите на президента Доналд Тръмп

Иран е готов да се защитава срещу икономическа и военна агресия

Иракският външен министър Мохамед ал-Хаким (вдясно) по време на пресконференция с неговия гост – иранския външен министър Мохамед Джавад Зариф

Снимка: БТА

236 ~ 1 мин. четене
Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф заяви днес, че Техеран ще се защити „решително“ от всяка военна или икономическа агресия и призова европейските държави да направят повече, за да запазят ядрено споразумение, което страната му е подписала с тях.

Говорейки на пресконференция в Багдад, на която присъства и иракския му колега Мохамед ал-Хаким, Зариф заяви, че неговата страна иска да изгради балансирани отношения със съседите си от Персийския залив и че е предложила с тях да се сключи пакт за ненападение.

„Ирак стои до Иран и е готов да действа като посредник между съседа си и Съединените щати“, каза Хаким, добавяйки, че Багдад не смята, че икономическата блокада е плодотворна, визирайки американските санкции.

Припомняме, че преди седмица американският президент Доналд Тръмп заяви, че Техеран ще срещне „голяма сила“, ако предприеме действия срещу страната му. Той допълни, че въпреки това е готов за преговори с иранците „когато те са готови“. Засега обаче не се водели такива дискусии.
Коментари: 0