Иран не усеща влиянието на новите американски санкции

Хасан Рухани обясни, че Вашингтон вече е използвал всичките си лостове срещу Техеран

Иран не усеща влиянието на новите американски санкции

Снимка: БТА

724 ~ 2 мин. четене
Автор: Цветан Петров
Иранският президент Хасан Рухани днес направи изявление, в което заяви, че наложените тази седмица американски санкции срещу страната му нямат влияние върху икономиката ѝ, пише Reuters. Като причина Рухани посочи това, че Вашингтон е рестартирал санкциите по-рано и през последните дни на практика нищо не се е променило.

„Санкциите нямаха ефект върху нашата икономика, защото Америка вече е използвала всички оръжия, с които разполага, и вече няма нищо ново срещу нас“, каза иранският държавен глава на живо по националната им телевизия.

САЩ прилагаха икономически санкции спрямо Иран, ограничавайки износа на петрол от страната, до 2015 г. Тогава близкоизточната държава подписа със САЩ, Русия, Китай и ЕС ядрено споразумение, което доведе до отмяна на санкциите в замяна на това Техеран да замрази разработката на ядрени оръжия.

В началото на месец май тази година американският президент Доналд Тръмп обяви, че оттегля страната си от въпросното споразумение с Иран, защото то не било спазвано от страна на Техеран. Вашингтон върна репресиите спрямо близкоизточната страна на два пъти – веднъж чрез пакет санкции на 6 август и след това чрез втори пакет на 5 ноември.

Преди влизането в сила на първия пакет Европейският съюз актуализира своя „Блокиращ регламент“, създаден 1996 г. с цел заобикаляне на американски санкции по отношение на Куба, и така направи възможно европейските компании да могат да продължат свободно да работят с Иран. След влизането в сила на втория пакет санкции обаче международните медии писаха, че световните компании с централа в Европа отказват да работят с Техеран, въпреки насърчаванията от страна на Брюксел. Причината е, че въпреки ходовете на ЕС да не се съобразява с американските репресии спрямо иранската икономика, големите корпорации предпочитат да запазят добрите си отношения с Вашингтон пред това да работят с Техеран.
Подкрепи Economic.bg