Иран заплаши да увеличи обогатяването на уран

Страната настоява другите страни в ядреното споразумение да компенсират оттеглянето на САЩ

Иран заплаши да увеличи обогатяването на уран

Снимка: Pixabay

588 ~ 1 мин. четене
Техеран моде да увеличи обогатяването на уран. Това каза иранският външен министър Мохамед Джавад Зафир, цитиран от ДПА. Той обясни, че страната би предприела такива мерки, ако Европейският съюз (ЕС) продължи да бездейства след изтеглянето на Съединените щати от ядреното споразумение. 

„Европейците и другите подписали споразумението трябва да предприемат действия, за да компенсират ефекта на санкциите на САЩ“, заяви външният министър пред германското сп. „Шпигел“. Той заяви, че европейците трябва да решат дали са готови да подкрепят думите си с дела или Европа ще се подчини на американските искания.

Ядреното споразумение, официално наречено Съвместен всеобхватен план за действие, беше договорено през 2015 г. във Виена между Иран и шест световни сили. То цели да попречи на Техеран да създаде ядрено оръжие в замяна на отменяне на икономическите санкции. През май тази година САЩ се оттеглиха от споразумението и в началото на август подновиха санкциите срещу Иран. Допълнителни санкции срещу иранския финансов и енергиен сектор ще бъдат наложени на 4 ноември.

Зариф предупреди за нуждата от баланс между това, което се дава и това, което се получава. Той все пак успокои, че Иран няма да се оттегля от споразумението , но е възможно частично или ограничено прилагане на разпоредбите му, подчерта външният министър. 

Първият дипломат на Иран отхвърли идеята за преки преговори с американския президент Доналд Тръмп. Такива би имало само ако САЩ се върнат в ядреното споразумение, уточни  Зариф.  
Подкрепи Economic.bg