Ирландия обвини Великобритания в „перверзен национализъм“

Дъблин се притеснява, че Лондон иска да сключи търговска сделка първо със САЩ, а не с Европейския съюз

Ирландия обвини Великобритания в „перверзен национализъм“

Снимка: БТА

4034 ~ 2 мин. четене

Външният министър на Ирландия Саймън Коуни заяви в събота, че Великобритания демонстрира „перверзен национализъм“, стремейки се да постигне търговска сделка със САЩ преди да има такава с Европейския съюз и постави под въпрос надеждността на Лондон като търговски партньор.

„Тази идея, че Великобритания може да постигне първо тази сделка (със САЩ) честно казано е тесногръдо мислене. Това е перверзен национализъм, когато всъщност Великобритания и ЕС трябва да работят заедно като партньори“, каза той в интервю за вестник „Таймс“.

Коуни се застъпи за партньорство на Великобритания с ЕС и Канада за постигане на съвместна търговска сделка със САЩ, въпреки че в момента Блокът не планира голяма търговска сделка с Америка.

Той също така постави под въпрос надеждността на Великобритания след плановете ѝ за едностранно отлагане на проверките, изисквани от сделката за Брекзит, върху някои хранителни продукти, пътуващи от Англия, Шотландия или Уелс до Северна Ирландия. „Това засили страшно много съмненията в Брюксел дали може да се разчита на британското правителство да бъде доверен партньор, когато става въпрос за прилагане на вече договореното“, каза той.

Премиерът Борис Джонсън разглежда възможността за сключване на търговски сделки като едно от основните предимства на Брекзит и вижда евентуалното споразумение със САЩ като голяма потенциална победа.

Отношенията между Лондон и Дъблин се влошиха, след като Великобритания гласува през 2016 г. да напусне Европейския съюз.

Търговските договорености по отношение на Северна Ирландия се оказаха особено спорна точка.

В отделно интервю за северноирландския вестник News Letter Брандън Луис, британски секретар в Северна Ирландия, посочи, че гратисните периоди за проверките на храните трябва да се удължат за неопределено време - до постигането на ново дългосрочно споразумение.

„Моята позиция и позицията на правителството по отношение на гратисния период, който имаме за охладено месо в момента, не е, че той не може да се удължи. Позицията ни е, че използваме гратисния период, за да получим постоянно решение, за да гарантираме, че тези продукти могат да продължат да се движат“, каза Луис.

Коментари: 0