АПИ затваря част от Софийското околовръстно в неделя

Пътната агенция смята, че ремонтът на 6-километровата отсечка между „Цариградско шосе“ и „Младост“ ще е готова предсрочно

АПИ затваря част от Софийското околовръстно в неделя

Снимка: АПИ

Утре, 14 март, Софийския околовръстен път ще бъде частично затворен между 07.00 и 10.00 ч. Участъкът, през който няма да може да се минава в този период, е между пътните възли „Лозен“ и „Герман“, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Движението ще се извършва по обходен маршрут. Ограничението се въвежда, за да бъде монтирана пасарелка в района на кръстовището за с. Лозен.

Тя е първата от общо три, предвидени в реконструиращата се 6-километрова отсечка от Южната дъга на Софийския околовръстен път между връзката с магистрала „Тракия“ и кв. „Младост“. Пасарелката ще обслужва бъдещите спирки на градския транспорт, съгласно одобрения идеен проект на Столична община.

Стоманеният пешеходен мост е с дължина 48 метра, широк е 4 м и е висок 5.5 м. Той е във формата на лека дъга и премоства Софийския околовръстен път без междинни подпирания. Металната конструкция е с най-висока степен на антикорозионна защита, допълват от АПИ.

И трите предвидени съоръжения ще бъдат с нощно осветление, настилка от висококачествен декинг и парапети. Те ще бъдат покрити и хидроизолирани, а металните им елементи ще бъдат поцинковани и прахово боядисани. Предвидени са асансьори, които ще осигурят достъп на майки с детски колички, възрастни хора, хора с увреждания и велосипедисти.

6-километровият участък от Софийския околовръстен път трябва да е готов до края на 2021 г., но от пътната агенция посочват, че с темповете, с които строителите работят, се очаква обектът да завърши по-рано. Изпълнени са всички мрежи от инженерната инфраструктура, изградени са съоръженията в отсечката и са положени долните асфалтови пластове. В момента се извършват довършителни работи по тротоарите и кръговите кръстовища на пътните възли.

Коментари: 0