„Ислямска държава“: Франция няма да живее в мир (обновена)

Групировката призова привържениците си за борба по всякакви начини

„Ислямска държава“: Франция няма да живее в мир (обновена)
4001 ~ 2 мин. четене

„Ислямска държава“ разпространи днес видео без дата, в което заплаши Франция с нападения, ако бомбардировките срещу джихадистките бойци не бъдат прекратени, предаде Reuters.

Външнополитическият отдел на „Ислямска държава“ – Медийният център Ал Хаят, разпространи заплахата, произнесена от боец, който призовава френските мюсюлмани да извършват нападения.

„Докато продължавате бомбардировките, няма да живеете в мир. Ще изпитвате страх, дори когато ходите на пазар”, казва боецът, който е с брада, говори на арабски и е заобиколен от други бойци.

Терористичната групировка директно признава своята отговорност за атентатите. „Осем наши братя с експлозиви и автомати нападнаха грижливо избрани места в сърцето на Париж“, се казва в нейносъобщение, цитирано от AFP.  

„Искаме Франция и останалите тръгнали по нейния път страни да знаят, че ще останат в челните места на нашия списък с мишени и че мирисът на смърт ще витае около тях, докато не спрат кръстоносната си кампания“, добавят джихадистите.

Във видеото се отправя призив към мюсюлманите, които не могат да отидат в Сирия и да участват в свещената война, да извършат нападения във Франция.

„Заповядва ви се да се биете с неверника, където и да го откриете – какво чакате? Има на разположение оръжия и коли, както и мишени, готови за удар. На разположение има дори отрова, затова отровете водата и храната на поне един от враговете на Аллах”.

По-рано тази нощ екстремистката групировка „Ислямска държава” пое отговорност за терористичните атаки в Париж, това съобщи италианският информационен тв канал Sky Tg24. „Това е вендета за Сирия. Това е 11 септември за Франция”, цитира каналът изявление на ИД.

Правителството на Франция обяви ниво на заплаха „Алфа червено” – код, който досега никога не е обявяван и съответства на „множество атентати”.

Подкрепи Economic.bg