\"Това е новият 11 септември на Европа\"

Бойко Борисов, премиер на България

\

Това е новият 11 септември за Европа и бързо трябва да си преосмислим политиките и взаимодействието не само между службите, но и политиките по интеграция и работа с тези рискови групи. Защото с тези гета на „толерантност”, ще видите какъв ще е профилът на терористите.” Това заяви премиерът Бойко Борисов след извънредното заседание на Оперативния щаб по сигурността, предаде БГНЕС.

Мисля, че в Европа след удара в сърцето й от днес, няма човек, който да не е разтревожен или президент, който да каже на народа си: няма страшно, всичко е спокойно. Защото тези актове бяха малко по-различни отколкото другите – на футболен мач, на концерт, на бар, в ресторант, добави Борисов. На практика те искаха да кажат: "Никъде не сте защитени от нас". Всяка сладкарница, всяко училище, всеки ресторант е пряко уязвим, отбеляза той.

Премиерът се надява да има дискусия следващата седмица по въпросите с борбата срещу тероризма, „защото тези десетки хиляди, които минават през нашата граница, биват връщани, спирани, със сигурност има от тях огорчени, ядосани и това си е потенциален риск”.

Въздържайте се от пътувания във Франция, поне докато се задържат всички терористи. Цялото общество да бъде най-внимателно, бдително, препоръча той.

Ще се опитаме да наситим градовете и селата с полиция и жандармерия, но това не може да бъде безкрайно, поради ограничените ресурси. Хората да бъдат бдителни. Постарали сме се да направим това, което поне на теория трябва да се направи, каза още Борисов.
Коментари: 0