Как ще изглеждат Франция и светът след атаките в Париж

Нападенията бяха видимо координирани, извършени на няколко места и включваха различни методи, пише в извънреден анализ Стратфор

Как ще изглеждат Франция и светът след атаките в Париж

Макар и шокиращи, атентатите в Париж не са напълно изненадващи. Мнозина от Франция и други европейски страни пътуваха до Сирия, за да се присъединят към екстремистките групи там. Както бяха показали и нападенията против „Шарли Ебдо“, има устойчив риск от терористични атаки вътре в Европа.

Важният въпрос, който се налага, е дали по произход атаките са били изцяло местни, или нападателите са получили инструкции или съдействие от чужбина, от групировки като „Ислямска държава или „Ал Кайда“.

Освен това сегашният приток към Европа на бежанци от места като Сирия подчертава друг риск. Джихадистки групи може да са вмъкнали сред масовата бежанска вълна и свои членове – с цел да провеждат атаки в Европа.

Нападенията със сигурност ще имат политически последици, се подчертава в анализа на Стратфор. Те идват 5 дни преди очакваното отплаване на единствения френски самолетоносач „Шарл дьо Гол“ към Персийския залив за действия против „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия. Франция провежда въздушни удари в Сирия от края на септември.

Ако се окаже, че следите на терористичните актове в Париж водят към до основната зона на действия на „Ислямска държава“, Франция вероятно ще се активизира в анти-ислямистките държавни операции в Ирак и по-специално в Сирия, където бойното поле става сложно и претъпкано от участници.

От политическа гледна точка атаките напомнят и за отдавнашните етнически търкания във Франция, след като няколко месеца вниманието беше насочено към съседна Германия. Множество мигранти влязоха в Германия от изток и юг, като много малко от тях продължиха за Франция. В резултат Франция е сдържана в опитите да се прегради притока на мигранти, макар че е участвала в много срещи на високо равнище по проблема и поддържа германското искане търсещите убежище да бъдат разпределени из Европа.

Може да се очаква станалото в Париж да укрепи доводите на онези групи, които зоват за стопиране на мигрантския поток, за затваряне на границите в страни като Германия и Швеция и по-голямата част от Централна и Източна Европа.

След нападенията може да нарасне популярността на Марин льо Пен и нейният Национален фронт. Льо Пен беше по-скоро сдържана след стрелбата в редакцията на сатиричното издание през януари и въпреки това популярността на нейната партия се увеличи – поради дългогодишното й анти-имигрантско послание.

След „Шарли Ебдо“ и президентът Оланд видя кратък подскок на своята популярност, поради това как реагира на събитията. Но повторение на същата тенденция не се очаква, защото сега хората ще питат сега дали всъщност са задействани антитерористичните мерки, утвърдени тази година.

Лидерът на дясноцентристката Републиканска партия Никола Саркози има зад гърба си години на заемане на твърда позиция по проблемите на сигурността. Кампания в този дух той проведе и миналата седмица. Очаква се Саркози да победи по-мекия Ален Жупе в номинацията на партията за президентските избори през 2017 г. А вследствие на атаките много гласоподаватели могат да преметнат на негова страна.

„Какво да очакваме след нападенията в Париж от 13 ноември” – това е оригиналното заглавие на Стратфор.

Коментари: 0