„Ислямска държава“ стои зад атаките в Париж

Терористите са имали вътрешни съучастници, заяви президентът Оланд

„Ислямска държава“ стои зад атаките в Париж

Френският президент Франсоа Оланд обвини джихадистката група „Ислямска държава“ за серията атентати в Париж, при които загинаха най-малко 128 души, а 250 бяха ранени, предаде AFP.

„Този акт на война беше извършен от терористичната армия – организацията „Ислямска държава“ – против Франция“. „Той беше подготвен, организиран и планиран отвън с участието на вътрешни съучастници, които трябва да бъдат арестувани“, посочи президентът.

Франция ще задейства всичките си разрешени от закона сили срещу „Ислямска държава” както в страната, така и в чужбина, заяви стопанинът на Елисейския дворец. „Франция, която стана жертва на страхливо, срамно и жестоко нападение ще бъде непреклонна по отношение на варварите от „Ислямска държава”. Ние ще действаме с всички средства в рамките на закона“, категоричен е Оланд.

Той подчерта, че действията срещу ислямистите ще се водят „на всички бойни полета – както вътрешни, така и външни“. Тези действия, добави държавният глава, ще бъдат съгласувани със съюзниците, които сега също са изложени на тази заплаха. Френският парламент ще се събере на извънредно заседание в понеделник, 16 ноември.

„Призовавам към национално единство. В понеделник френският парламент ще се събере на заседание, където ще направя обръщение към нацията. „Франция е в траур, но не е сломена, Франция ще победи варварството. Това се доказва от нашата история“, подчерта френският президент.

Той обяви тридневен национален траур. „Подписах указ за обявяване на национален траур за 3 дни“, заяви Оланд в свое телевизионно обръщение към нацията.

В същото време стана ясно, че наскоро последователи на „Ислямска държава“ са посочили концертните зали като една от възможните мишени на бъдещи атаки.

Коментари: 0