Испанската прокуратура иска международна заповед за арест на Пучдемон

След като той отказа в четвъртък да се яви пред испанския Върховен съд

Испанската прокуратура иска международна заповед за арест на Пучдемон

Прокуратурата на Испания призовава съда да издаде международна заповед за издирване и арест на отстранения от длъжност премиер на Каталуния Карлес Пучдемон, пише ТАСС, позовавайки се на испанска медия. В четвъртък каталунският лидер не се яви да даде показания пред Върховния съд в Мадрид.

Прокуратурата освен това иска да бъдат задържани четирима други членове на разпуснатото каталунско правителство, които са пренебрегнали съдебното постановление да се явят пред съда и не са отишли в Мадрид. Те заедно с Пучдемон в момента са в Белгия.

Деветима бивши членове на каталунския регионален парламент в четвъртък дадоха показания пред испанския Върховен съд. Прокуратурата на Мадрид обвинява Пучдемон и още 13 министри от бившето каталунско правителство в бунт, метеж и разделяне на обществото. Според испанското законодателство, само за подстрекаване на бунт срещу централните власти тях ги заплашва 30 години затвор.

На 30 октомври стана ясно, че Пучдемон заедно с няколко свои колеги се намират в Брюксел. Тогава уволненият каталунски лидер обясни, че не се опитва да избяга от правосъдието, но допълни, че повдигнатите срещу него и колегите му обвинения са необосновани и политически мотивирани.

Коментари: 0