Историята на „Студентския празник – 8 декември“

Празникът е отбелязан за първи път през 1903 г.

Историята на „Студентския празник – 8 декември“
От десетилетия датата 8 декември се счита за всенароден празник на българския студент. Историята помни, че този ден за първи път е отбелязан през далечната 1903 година, тогава като юбилей на единственото по това време висше училище в страна (днешният Софийски университет „Св. Климент Охридски“). 

На 8 декември 1903 г. е отпразнуван 15-годишният юбилей учебното заведение. Датата е избрана неслучайно. На нея по нов стил (Грегорианския календар) се чества празникът на Свети Климент Охридски, патрон на СУ. По стар стил (Юлиански календар) това се е случвало на 25 ноември. 

С появата и на други университети датата започва да придобива нов смисъл и постепенно се възприема като празник на всички студенти. 

През 1944 г. празнуването на 8 декември е отменено и заменено със 17 ноември, когато е Международният ден на студентите. През 1962 г. отново е възприета първоначалната дата. 

През октомври 1994 г. Съветът на ректорите в България определя 8 декември като официален празник и неучебен ден за всички студенти.
Коментари: 0