Париж днес: Затварят историческите символи и разполагат бронирани машини

Властите вземат безпрецедентни мерки заради готвените нови протести на „жълтите жилетки“

Париж днес: Затварят историческите символи и разполагат бронирани машини

Снимка: БТА

Историческите символи на френската столица Париж като Айфеловата кула, Лувъра, Операта и много други музеи и театри днес затварят врати. Пред сградата на Националното събрание пък са разположени бронирани машини, съобщава ТАСС. Причината за безпрецедентните мерки са планираните поредни протести на „жълтите жилетки“. Десетки хиляди полицаи са мобилизирани да пазят за реда в цялата страна.

Редица магазини и заведения в центъра на Париж също няма да работят. Опасенията са, че може да се повтори сценарият от миналите протести на 1 декември, когато се стигна до вандалски прояви и разруха. Впечатление прави, че това е и първият случай на разполагане на бронирани машина от 13 години насам. Днес ще бъдат използвани 14 такива, оборудвани с гребло за разрушаване на барикади и устройства за пръскане на сълзотворен газ. 

Гражданското недоволство във Франция се породи преди седмици заради решението на властта да повиши цените на горивата. Французите излязоха по улиците на градовете, а акциите им станаха известни като „Протестите на жълтите жилетки“ заради сигналните облекла, които хората масово си слагаха. Демонстрации се организират всеки уикенд и докато в началото бяха мирни, впоследствие се стигна до по-сериозни ексцесии и вандализъм. 

Гневът и недоволството на хората принуди френските власти да отложат вдигането на цените на горивата с шест месеца, през които да потърсят друго решение на проблема. 
Коментари: 0