Избират най-добрия млад шофьор на България

В кампанията на СБА могат да се включат всички български шофьори между 18 и 26 години, които имат до 5 години стаж зад волана

Избират най-добрия млад шофьор на България

Снимка: Pixabay

3677 ~ 2 мин. четене

Съюзът на българските автомобилисти (СБА), в съдействие с представители на държавата и бизнеса, стартира състезанието „Най-добър млад шофьор на България“. То ще се проведе в периода 5 февруари – 12 май и в него могат да вземат участие всички български шофьори между 18 и 26 години, които имат до 5 години стаж зад волана.

„В момента в България има близо 220 000 шофьори в тази възрастова група. За съжаление статистиката показва, че някой от тях участва във всеки трети инцидент на пътя. Именно затова стартираме кампания, насочена изцяло към тях. За да им покажем добрите примери и насърчим онези от тях, които познават и спазват Закона за движение по пътищата. Но ние ще проверим дали те са се научили и да се справят с ежедневните предизвикателства пред шофьорите, свързани с познаване и контролиране на автомобила“, обясниха от сдружението.

За най-добрият млад шофьор на България е предвидена изкушаваща награда – една година безплатно шофиране на новото Renault Captur, предоставено от представителството на марката в България. За справилите се най-добре, разбира се, ще има още много награди.

„Тук държа да благодаря и на всички, които подкрепят тази кампания и помагат тя да се случи. Това на първо място са съорганизаторите от ФИА, Пътна полиция, БЧК, Мирафиори, община Пловдив и община Калояново. Нашите приятели от Рено Нисан България, които предоставят автомобилите за състезанието и голямата на града за победителя, бензиностанции ОМВ и производителят на автомобилни гуми Continental, ДЗИ, Бош Кар Сервиз, Интерлийз, Шерон, Лафка и не на последно място нашите медийни партньори от Радио Сити, Дир.бг, Спортал, БНР, iNEWS и Дарик“, заяви председателят на СБА инж. Емил Панчев.

Първият кръг на състезанието ще се проведе от 5 февруари до 27 април. В този период всеки участник трябва да реши тест в уебсайта на събитието. С него организаторите ще проверят теоретичната подготовка на участниците. Въпросите са свързани основно с познаването на правилата за поведение на пътя.

Всеки участник има право да попълни теста само веднъж, а 30-те справили се най-добре ще бъдат допуснати до втори кръг.

Вторият кръг на състезанието ще се проведе на 12 май 2018 година на писта Дракон, Калояново. Там ще бъдат изпитани всички умения на участниците, които трябва да имат в ежедневието си – заобикаляне на препятствия, паркиране, овладяване на автомобила върху мокра или заледена настилка, смяна на гума, проверка на техническото състояние на автомобила, оказване на първа помощ на пострадали при ПТП и пр.

Събитието на 12 май е отворено за гости, като за посетителите са предвидени множество атракции, сред които дрифт шоу, демонстрации от професионални рали състезатели, игри с награди, възможности да проверят шофьорските си умения и да тестват едни от най-добрите автомобили за годината.

Тази година кампанията се провежда в България, Словения, Словакия и Чехия с подкрепата на Международната автомобилна федерация ФИА.

Подкрепи Economic.bg