Изградени са 5 пречиствателни станции и 2070 км водопроводи

Има 11 рискови проекта в сектор \"Води\" и 3 в сектор \"Отпадъци\", заяви Ивелина Василева, министър на околната среда и водите

Изградени са 5 пречиствателни станции и 2070 км водопроводи

Снимка: Стоян Йотов

168 ~ 2 мин. четене
Изградени и реконструирани са общо 5 пречиствателни станции в страната и 2070 км водопроводи. В сектор отпадъци има голям напредък в градовете Бургас, Видин, Добрич, Габрово и София. В тях има вече действащи депа за преработка на отпадъци. Това заяви по време на дискусията "Кохезионна политика 2014-2020г.-предизвикателства и перспективи" министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

През 2015 г. е необходима перфектна организация и пълна мобилизация на силите, за да завършим успешно проектите от стария програмен период и да имаме добър старт в новия.

По думите й дотук постигнатото в българските градове е много: "Това е голяма крачка към подобряването на стандарта на живот на гражданите, то има своите екологични, социални и икономически ползи", каза още тя.

"Апелирам към строителите да насочат усилията си към по-задълбочено сътрудничество на местно ниво, защото към момента имаме 11 рискови проекта в сектора "Води" и 3 в сектор "Отпадъци". Нека вървим в една посока и да постигаме по добри резултати", обърна се към строителния бранш Василева.

"Важно е качественото изпълнение на проектите, а това е свързано с добро планиране от страна на бенефициентите и също така от страна на строителния бранш", посочи Василева.

По думите й ОП "Околна среда" е одобрена от Министерски съвет и сега се очаква становището на Европейската комисия. В нея ще бъдат заложени две нови приоритетни оси, една от които е свързана с превенцията на свлачища и наводнения, а другата - с подобряването на качеството на атмосферния въздух.

Предвидени са средства за "Натура и биоразнообразие" в размер на 200 млн. лева, допълни министърът на околната среда.
Подкрепи Economic.bg