Предстои да се научим да правим реформи с европейски пари

Подготвя се академия за обучение по еврофондовете, заяви Томислав Дончев

Предстои да се научим да правим реформи с европейски пари

Снимка: БГНЕС

3689 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Дотук имаме 5 одобрени оперативни програми, а още 2 са в техническа процедура. Две от петте програми вече са стартирали – ОПРЧР и ОПИК. За разлика от предишния програмен период, започваме година по-рано. заяви вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев по време на дискусията "Кохезионна политика 2014-2020 г. - предизвикателства и перспективи", предаде репортер на Economic.bg

Дончев отбеляза значението на ефективното програмиране. „В миналото на моменти имахме повече пари, отколкото добри проекти. Това трябва да се промени. Необходимо е да наложим принципа на партньорството – между бенефициентите, управляващите органи на местно, национално и наднационално ниво", посочи вицепремиерът.

Той отбеляза, че през новия програмен период ще се приложи формулата „пари срещу реформи“, а инвестициите ще бъдат насочени само към реформирани сектори. Усилия за това виждаме във водния сектор, здравеопазването и образованието, заяви Дончев. 

В новия програмен период ще се акцентира и върху слабо развитите региони. "Работим по Закона за еврофондовете и новия Закон за обществените поръчки, те са на финалната права и очакваме да са факт до края на годината. Те са гаранция за равноправие и справедливост за всички участници в процеса", коментира вицепремиерът.

Според него е необходимо да се развива административният капацитет. За тази цел се разработва т.нар. Академия за обучение по еврофондовете, която ще гарантира подобряване подготовката на администрацията. Чрез нея взаимно ще се обучават служителите от държавно и местно ниво.

В този процес важна е ролята на електронната система ИСУН 2020 и интегрирането й със системите на останалите местни и държавни ведомства. Тя вече работи по ОПРЧР и ОПИК, подчерта Дончев.

"Предстои не само да усвояваме европейските средства, а да правим реформи с тях. Предизвикателствата са големи – в новия и последвалите го програмни периоди трябва да се работи в условия на намаляващо финансиране. Все по-голям ще е делът на финансовите инструменти. Европейското финансиране вече няма да е безвъзмездно, а кредитно", допълни той.

В момента контролните процедури отнемат твърде много време, а основната цел на всеки проект е да бъде изпълнен качествено и в срок, подчерта Дончев.

"Не е без значение и личната отговорност на участниците в системата. Предстоят избори и управляващите органи вероятно ще бъдат залети от различни сигнали, много от които с чисто политически оттенък. Всеки от тях ще бъде разследван, така е по закон. Големият проблем са фалшивите сигнали, които натоварват и на практика блокират администрацията. Според мен е редно за тях да се носи и наказателна отговорност", каза той.

Фундаментална е и ролята на гражданите, които да са основен наблюдател и коректив на действията на институциите.

Вицепремиерът отбеляза, че европейското финансиране все пак е лимитирано, затова е необходимо внимателно да се изберат най-приоритетните проекти, сектори и политики, чието реализиране да повлияе положително на цялата българска икономика. “Трябва да инвестираме умно”, завърши Дончев.
Подкрепи Economic.bg