Изказване на Джером Пауъл поведе щатските акции нагоре

Индустриалният Dow Jones реализира най-силното си дневно повишение от 26 март насам

Изказване на Джером Пауъл поведе щатските акции нагоре

Снимка: Pixabay

428 ~ 3 мин. четене
Вчера председателят на Фед Джером Пауъл обяви, че намеренията на банкерите са да продължават да поддържат стабилна щатската икономика. Той добави и че лихвените нива са малко под неутралния диапазон. Прогнозите са за продължаване на стабилния растеж, ниска безработица и инфлация около 2%. Това може да се приема като поддържане на плана на Фед за увеличаване на лихвите идния месец, но не е ясно още колко повишения ще има през 2019 г. Малко след изказването му доходността по американските облигации се понижи, а акциите поскъпнаха, вследствие на което индустриалният Dow Jones реализира най-силното си дневно повишение от 26 март насам. Бенчмаркът прибави 617 пункта към стойността си и финишира на ниво 25366.  S&P 500, приет като измерител на икономиката, се повиши с 2.3%, а технологичният NASDAQ – с близо 3% до 7291 пункта, отбелязвайки най-добрия си ден от 25 октомври насам. Междувременно в неделя се очаква Тръмп и Си Дзипин да се срещнат на срещата на върха на Г-20 в Аржентина. 

В Европа пазарите приключиха търговията в очакване на думите на Пауъл и водещите индекси не записаха значителни изменения. Немският DAX се раздели с 10 пункта, а френският САС не записа дневно изменение. Лондонският FTSE се понижи с 0.18 на сто отново заради опасенията, че британският парламент може и да не приеме предложената от Тереза Мей сделка за Брекзит и Великобритания да излезе от Съюза без сделка. Това би довело страната до най-тежката икономическа ситуация от Втората световна война, според анализ на Английската централна банка.

Акценти днес: 

Изявление от Марио Драги
Днес в 10:00 часа българско време председателят на Европейската централна банка Марио Драги ще държи реч. Често пъти неговите изказвания водят до засилена волатилност при еврото. 

Протокол от Фед – FOMC Minutes 
Днес в 21:00 часа ще бъде публикуван докладът от последното заседание на Федералния резерв, на което Централната банка на САЩ задържа лихвените проценти непроменени, като запази прогнозите за постепенно повишаване на лихвените проценти. Възможно е да възникне временна волатилност на валутните пазари.

Facebook Inc. - Дневна 

След близо 20-процентния спад в акциите на Facebook в средата на годината книжата се движат в прецизен низходящ канал под 50-дневната средна ЕМА. Предвид пазарните настроения към момента може да се влезе в къса позиция, като първоначална цел и прибиране на печалбите може да бъде при 125 долара. След достигането на тази цена очакваме временно поскъпване до линията на съпротива, което би могло да се използва за вход в нова дълга позиция.

EUR/GBP – Дневна 

Валутната двойка показва движение в границите между 0.8650 и 0.9100 за последните три месеца. Волатилността, причинена основно от предстоящия Брекзит, може да се използва, като в близките дни очакваме котировките да обърнат посоката си на движение и лирата отново да напредне спрямо еврото. Тогава вход в къса позиция би бил удачен с прибиране на печалбите при 0.8700-0.8650.

 XAG/USD – Дневна

Среброто се движи в рамките на рейнджови канал през последните три месеца след значителното поскъпване в периода юни-август, когато ценният метал поевтиня с близо 20%. Нивото при 14.00 долара за тройунция е стабилна подкрепа, но също толкова стабилна съпротива е и при 14.80 долара. Все още няма признаци за промяна на движението, поради което сегашната ситуация може да се използва за покупка с цел 14.70 след пробив на 50-дневната подвижна средна ЕМА и след това продажба – с цел 14.00.

Dow Jones - Дневна   

Индустриалният индекс на сините чипове записа трета поредна зелена сесия със значителни печалби и успя да се изкачи отново над 200-дневната си средна. Устремен към следващата съпротива - 50-дневната ЕМА, Dow Jones предполага възстановяване на част от загубите. Индикаторът Стохастик и излизането му от зоната на разпродажбите подкрепят горното. За покупка към момента обаче бихме препоръчали на по-предпазливите инвеститори да изчакат пробив да подвижната ЕМА преди вход в позиция. 
Подкрепи Economic.bg