Украинският посланик: Русия за първи път прибягва до открита агресия

Украинските моряци не са влезли в руски води с цел провокация

Украинският посланик: Русия за първи път прибягва до открита агресия
Русия за първи път прибягва до открита военна агресия срещу Украйна, правейки нова стъпка към ескалация на конфликта между двете държави. Това каза украинският посланик в България Виталий Москаленко в ефира на bTV тази сутрин. Той настоя, че сънародниците му не са влезли в руски води, за да търсят провокация. 

Коментарът му е по повод инцидента в Азовско море от събота, при който се стигна до обстрел на украински кораби и раняване на моряци. 

Дипломатът изтъкна, че няма как украинците да са нахлули в руски води при положение, че около Крим всъщност няма такива. „Какви са тези териториални води на Руската федерация около Крим? Крим е признат от целия свят като територия на Украйна, която сега е окупирана и анексирана”, възкликна Москаленко.

По думите му последният инцидент е само пример за иначе отдавнашните действия на Москва в Азовско море. Дипломатът каза, че от април до момента над 200 кораба, сред които има и български, са били спирани и проверявани с дни наред, като това се отразява на икономическото състояние на Източна Украйна. В момента 35 плавателни съда са блокирани в Мариупол и в Бердянск, а се пропускат само кораби към Ростов на Дон.

Според него Русия е подпалила конфликта с Украйна в Донбас, но това е била „хибридна война”, докато сега „вече имаме открита военна агресия”. 

Що се отнася до военното положение в Украйна, то е за ограничен срок и е наложено само в погранични райони, обясни още Москаленко. Той отрече действията на президента Порошенко да са свързани с желанието му да си вдигне рейтинга предизборно. Затова пък не изключи ходовете на Русия да са продиктувани от целите на Владимир Путин да повиши своя, който бил на 4-годишно дъно. 

Коментари: 0