Изключват Русия от световната атлетика

Световната агенция срещу допинга обвини Москва в „дълбоко вкоренена природа за измами на всички нива“

Изключват Русия от световната атлетика
Автор: Илия Лазаров

Световната агенция срещу допинга (WADA) представи в Женева свой доклад за серия от нарушения от страна на Русия. Заключението на Агенцията е, че Руската федерация трябва да бъде извадена от световната лека атлетика.

„Нашата препоръка за 2016 г. е Руската федерация да бъде изключена” – така президентът на Агенцията Ричард Паунд отговори на въпрос дали санкциите се отнасят и за предстоящите Летни олимпийски игри в Рио де Жанейро.

Препоръката на антидопинговата агенция е отправена към Международната федерация по лека атлетика (IAAF), която трябва да вземе окончателното решение, предаде ClubZ.

„По време на разследването попаднахме на информация, свързана не само с корупция в спорта, но и с възможна криминална дейност. Предадохме всичко на Интерпол за последващо разследване“, каза още Паунд.

Антидопинговата агенция обвини руското правителство в „директен натиск“ над лабораторията в Москва, която може да изгуби своята акредитация. В доклада от 355 страници се говори за „директен натиск и намеса от руската държава в работата на антидопинг лабораторията в Москва“.

Агенцията също така препоръчва петима състезатели и петима треньори да получат доживотна забрана за участие в международни състезание заради употребата на допинг.

Коментари: 0