ОЛАФ откри измами с еврофондове в България за 1.4 млн. лв.

В доклада за 2019 г. се посочва, че като цяло за ЕС нарушенията намаляват

ОЛАФ откри измами с еврофондове в България за 1.4 млн. лв.

Снимка: Красимир Свраков

Антония Симова Автор: Антония Симова

Общо шест измами за малко над 562 хил. евро в сферата на земеделието и една за близо 124 хил. евро в областта на кохезионната политика са разкрити в България през 2019 г., става ясно от годишния доклад за защита на финансовите интереси на ЕС на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

Според доклада Румъния, Италия, Португалия, Испания, Чехия, Германия, Полша и България са сред отличниците в ЕС по процент на разкритите измами с евросредства в сферата на земеделието.

В докладите за държавите за 2019 г. Комисията фокусира своя анализ върху 15 страни членки, които представляват конкретни предизвикателства. Осем от тези държави са получили специфични за страната препоръки. В допълнение към семестъра, Румъния и България пък са получили препоръки в рамката на Механизма за сътрудничеството и проверката (CVM).

ОЛАФ посочва и финансови нередности, свързани с приходната част на европейския бюджет, които за България се равняват на близо 654 хил. евро. В доклада е обяснено, че те обикновено се изразяват в митнически задължения.

Прогрес

Европейската служба констатира спад на измамите с еврофондове на ниво Европейски съюз. От доклада става ясно, че това се случва благодарение на предприети през 2019 г. няколко важни стъпки за защита на бюджета на ЕС от измами.

За цялата календарна година са регистрирани 939 финансови нередности за стойност, приблизително наполовина на стойността им през 2018 г., като по този начин се потвърждава тенденцията за спад през последните пет години.

Докато ЕС се подготвя да мобилизира безпрецедентни суми за справяне с коронакризата и нейните последици, постигнатите през последните години, положителни резултати осигуряват солидна основа за посрещане на бъдещите предизвикателства пред европейските и националните власти в борбата им с измамите“, отчита ОЛАФ.

Генералният директор на службата Виле Итала разкри, че скоро Европейската комисия ще предложи нови мерки за защита на бюджета на ЕС и ресурсите, инвестирани във възстановяването на ЕС от коронакризата.

ОЛАФ, Европейската служба за борба с измамите, ще продължи да набира тежестта си. Можем да разчитаме на опита на ОЛАФ в борбата с измамите, придобит през последните години, и солидната рамка на стратегията на Комисията за борба с измамите“.

Коментари: 0