По-сигурният интернет може би е зад ъгъла

Учени разработиха нов тип квантова интернет мрежа

По-сигурният интернет може би е зад ъгъла

Снимка: Unsplash

~ 1 мин.

По-сигурният интернет може би е зад ъгъла, пише Newcientist по повод постижение в областта на квантовата комуникация на учени от Университета в Бристол, Великобритания. Те обявиха, че са разработили квантова интернет мрежа от нов вид, която може да ускори по-масовото навлизане на технологията.

Квантовите комуникационни системи са по-сигурни от обикновените мрежи, тъй като разчитат на квантовите свойства на фотоните, а не на компютърния код, който може да бъде разбит. Те работят на принципа на заплитането – способността на две частици (например фотони) да си обменят информация една на друга от разстояние.

Промяната в състоянието на едната води до незабавна промяна в състоянието на другата. Благодарението на това системата веднага може да разчете опит за неправомерно проникване. А натрапникът да бъде блокиран чрез генерирането на защитен ключ за криптиране, който спира достъпа до данните или прави разчитането им невъзможно.

Квантовата криптография се базира на физическия принцип, според който състоянието на един фотон не може да се прочете два пъти. Опит зa пpиxвaщaнe нa дaнни щe дoвeдe дo пpoмянa в ĸвaнтoвoтo cъcтoяниe нa eдна или пoвeчe частици и в резултат на това ще се загуби предаваната информация. С други думи, данните могат да се получат само от конкретното целево устройство.

Изграждането на такива мрежи обаче е скъпо. Затова Сидар Джоши и неговият екип в Университета в Бристол са намерили нов метод на заплитане – чрез мултиплексиране. Той дава възможност потребителите вече да не са свързани на принципа „един-към-един“, а системата да може да поддържа между 50 и 100 потребители. Идеята е, че няма да е нужно всеки да бъде свързан през цялото време.

Учените са тествали системата с осем потребители, които са използвали съществуващите оптични влакна в Бристол. Екипът казва, че неговата тестова система е най-голямата в света мрежа, базирана на заплитане, като брой потребители и се различава от по-големите мрежи, като тази в Китай, които използват друг тип метод.

Експериментът в Бристол е важна стъпка към идеята за квантовия интернет, характеризираща се с безпрецедентна сигурност и поверителност. Все още стои въпросът за как ще се държат фотоните в реалистична среда при работа с по-голяма мрежа. Ако честотата на грешки надвиши определен процент, може се окаже невъзможно да се създаде така ценният защитен ключ за криптиране.

Джоши вярва, че рискът е управляем и методът може да се използва за свързване на милиони устройства заедно. „Това, което се опитвам да направя, е да изградя квантовия интернет“, казва той.


Следете новините на Economic.bg през социалните канали на медията: Facebook / LinkedIn / Viber / Instagram / Twitter / Google Новини / Threads