Първата в света „летяща“ електрическа лодка дебютира в Швейцария 

Иновативната технология спомага за увеличаване на скоростта и пробега на плавателния съд

Първата в света „летяща“ електрическа лодка дебютира в Швейцария 

Снимка: CandelaSpeedboat.com

Първата в света електрическа лодка с подводни криле „полетя“ над вълните, правейки своя дебют във водите на швейцарските езера, предава Reuters. Благодарение на иновативната технология, превозното средство ползва по-малко енергия за придвижване, намалява шума, а и ефекта от морската болест.

Издигайки се над водата, Candela Seven може да достигне скорост от 55 км в час. Производителят уверява, че лодката може да пътува по-гладко и да измине по-дълго разстояние от останалите електрически моторници, което се постига благодарение на „летящия“ ефект.

Той се постига чрез тънки метални приспособления, които издигат плавателния съд над водата, което намалява консумацията на енергия с 80% в сравнение с нормална дизелова лодка и разширява пробега до 90 км.

„Тъй като няма вълни, в които да се блъска, лодката се движи спокойно и плавно“, обяснява швейцарският вносител Кристиан Фогел пред Reuters.

Досегашните електрически лодки – заради съпротивлението във водата – жертват от скоростта и дължината на пробега, тъй като батериите им не разполагат с капацитет, който да може да се справи с това.

Candela Seven направи своя дебют в Швейцария на езерото Люцерн тази седмица. Компанията производител е базирана в Стокхолм и вече е доставила 16 лодки от миналата година насам. Превозното средство струва около 250 хил. евро.

Коментари: 0