За 5 месеца криза МИ раздаде 200 млн. лв. заеми и пари от ЕС

Това са антикризисните мерки, които Министерството на икономиката предприе в коронакризата

За 5 месеца криза МИ раздаде 200 млн. лв. заеми и пари от ЕС

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов

Снимка: МИ

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

От началото на коронакризата, която в България започна в средата на март, до 4 септември Министерството на икономиката е разпределило 200 млн. лв. за икономическа подкрепа. Половината от тези средства са под формата на кредити гаранции през ББР. Други 20 млн. лв. са гаранции през Фонда на фондовете, а близо 85 млн. лв. са по линия на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

Единствените безвъзмездни средства са именно по линия на ОПИК, като с тях са финансирани микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от Covid-19. От Министерството на икономиката посочват, че от края на август всички подадени проектни предложения по процедурата вече са в оценка. „Предприети са всички необходими мерки за ускоряване и приключване на процедурата в настоящия месец“, казват от ведомството.

По процедурата за „Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ е сформирана оценителна комисия, след което  ще стартира и процеса по оценка на подадените 1 932 броя проектни предложения, на обща стойност 263.7 млн. лв.

МИ дава информация и за безлихвените заеми до 4500 лв., които се отпускат през търговските банки, гарантирани чрез ББР. Досега от тези кредити са се възползвали 17 093 физически лица и самонаети, като общият изразходван ресурс е 71.5 млн. лв. Правителството капитализира ББР с 200 млн. лв. за тази програма, но тя тръгна трудно и се наложи промяна в условията, за да се засили.

Също така са гарантирани кредити за 174 компании, на стойност 26.35 млн. лв. през ББР.

Министерството посочва, че „предстои ускоряване на усвояването на средствата от бизнеса, като се водят разговори с банките партньори“. Общият ресурс, заделен от бюджета за такива гаранции, е 650 млн. лв.

Коментари: 0