Краят на стимулите в САЩ заплашва излизането от рецесия

Ръстът на работните места се е забавил значително през август, показват данните на Министерството на труда

Краят на стимулите в САЩ заплашва излизането от рецесия

Снимка: Unsplash

Ръстът на работните места в САЩ се забави значително през август, тъй като финансовата помощ за стимулиране на заетостта свърши, заплашвайки възстановяването на икономиката от рецесията, предава Reuters.

Заетите в неселскостопанския сектор на САЩ са се увеличили с 1.4 млн. души през миналия месец, докато през юли този ръст е бил в размер на 1.7 милиона, показват данните на Министерството на труда. Нивото на безработица обаче е паднало значително до 8.4% през август от 10.2% месец по-рано. Според икономистите, анкетирани от Reuters, прогнозите са били за нови 1.4 млн. работни места и равнище на безработица от 9.8%.

Компании от транспортния сектор, обслужващи производствените индустрии, обявяват съкращения или уволнения, оказвайки натиск върху Белия дом и Конгреса да рестартират прекъснатите преговори за нов фискален пакет. Само два месеца до президентските избори ситуацията с работните места вероятно ще осигури политически боеприпаси както за демократите, така и за републиканците.

Програмите за подпомагане на заетостта или са изтекли, или са на ръба да приключат. Седмичната добавка за безработните от 600 долара изтече през юли. Според икономистите именно правителствената щедрост е виновна за рязкото възстановяване на икономическата активност, след като тя почти спря в средата на март, за да бъде овладяно разпространението на коронавируса.

След доклада от днес остават само още две - за септември и октомври, преди президентските избори на 3 ноември. Ръстът на заетостта достигна своя връх от 4.791 млн. нови работни места през юни.

По-голямата част от новосъздадените работни места се дължат на върнати на работа служители или на временни съкращения. Въпреки че новите инфекции с Covid-19 утихнаха след ръст в началото на лятото, остават много горещи точки.

United Airlines заяви в сряда, че се готви да освободи 16 370 работници на 1 октомври. American Airlines пък обяви, че работната ѝ сила ще се свие с 40 хил. служители, включително 19 хиляди нежелани съкращения. Автомобилната компания Ford Motor Co добави, че се подготвя за съкращаване на 1400 работни места в САЩ до края на годината.

Доклад на Фед от тази седмица, базиран на информация, събрана от контактите на централната банка на САЩ на или преди 24 август, показва увеличение на заетостта. Федералният резерв обаче отбеляза, че „някои области също съобщават за забавяне на растежа на работните места и повишена волатилност при наемане на работа, особено в сферата на услугите“.

Коментари: 0