Технологичните акции най-накрая потънаха: И какво от това?

Драматична разпродажба най-накрая разтърси Wall Street в четвъртък

Технологичните акции най-накрая потънаха: И какво от това?

Снимка: БТА

След седмици на предупреждения за грандиозен спад на акциите, драматична разпродажба най-накрая разтърси Wall Street в четвъртък, пише CNN в свой анализ за това какво следва от борсовото потъване на технологичния сектор.

Технологичният Nasdaq Composite потъна с 5%, отбелязвайки най-лошия си ден от юни. Dow спадна с 2.8%, а S&P 500 – с 3.5%. Звездните акции на Apple и Tesla, които по-рано обявиха сплит, превръщайки се в по-достъпни за покупка, също отбелязаха понижения съответно с 8% и 9%.

Това се случва в бурно лято на рекорди, водени от стимули на централната банка и необуздан ентусиазъм в посока на технологичните компании, чиито звезди блеснаха още по-ярко на фона коронакризата. Достатъчно е да споменем скорошното постижение на Apple, чиято пазарна капитализация надхвърли космическите 2 трлн. долара.

От Bespoke Investment Group отбелязват, че сред най-силно пострадалите акции сега са „най-агресивно оценяваните и най-печелившите“ през тази година. От там изтъкват още, че технологиите са привлекли толкова голям интерес за търговия, че сега там е претъпкано и затова ротацията към други сектори е нещо добро.

При такъв звезден пробег бих очаквал да има корекция на акциите“, каза Сузана Стрийтър, старши анализатор в Hargreaves Lansdown.

Въпросът сега е дали случилото се в четвъртък бележи началото на по-продължителен период на разпродажби, или представлява просто порив за еднократна печалба преди уикенда.

По-близък поглед обаче подсказва, че турбуленцията може и да продължи. Индексът на волатилност на пазара CBOE, или VIX, който проследява нестабилността в S&P 500, леко се е понижил в петък, но остава повишен, което е необичайно, когато акциите са близо до рекордно високите си стойности. Междувременно индексът на волатилност на CBOE продължи да се покачва и сега е на най-високото си ниво от април.

Макар да очаква известни неравности по пътя напред, Стрийтър, не смята, че технологичните акции скоро ще изпаднат в пълна немилост. Компаниите от сектора са много по-малко засегнати от социалната дистанция, предизвикана от коронакризата, което им позволява да продължат да трупат печалби. За инвеститорите, които търсят безопасна възвръщаемост, това е трудно за игнориране.

Коментари: 0