БНБ не може да регулира скъпите банкомати

Банката отговори на прокуратурата, че все пак подкрепя законодателни промени и е уведомила министъра на финансите

БНБ не може да регулира скъпите банкомати

Снимка: Economic.bg/Архив

Българската народна банка (БНБ) няма право на законодателна инициатива и няма правомощия да регулира и администрира таксите и обменните курсове, прилагани при предоставяне на услуги по теглене на пари в брой чрез терминално устройство АТМ. Това става ясно от позиция на банката по повод съобщението на Върховната административна прокуратура (ВАП), публикувано по-рано днес, в което тя поиска от БНБ и министъра на финансите да инициират нормативни промени заради сигналите за високи такси при обменния курс на банкоматите по Черноморието.

ВАП поиска да се преценят предпоставките за иницииране на нормативни промени, възможно извършване на организационни действия, включително и издаване на подзаконови нормативни актове или тяхното изменение, свързани с нормативната уредба за обменния курс при банкоматите и всички други въпроси от подобен характер.

БНБ обаче казва, че услугите по теглене на пари в брой чрез терминални устройства ATM, ако операторът не извършва други платежни услуги, попадат извън приложното поле на Закона за платежните услуги и платежните системи и на Директива (ЕС) 2015/2366 за платежните услуги във вътрешния пазар. Независимо от това, в тези случаи на клиента следва да се предоставя предварителна информация за всички такси за теглене и обмяна на валута, включително за обменния курс, преди тегленето, както и след получаването на парите в наличност в края на операцията. Действащата национална и европейска правна рамка не налага ограничения за размера на таксите в тези случаи.

Българската народна банка казва, че е подкрепила извършването на законодателни промени, чрез които регулацията за обмяната на валута да се приравни с тази за обменните бюра и казва, че е уведомила министъра на финансите, откъдето трябва всъщност да дойде законодателната инициатива.

Банката допълва, че проверка е правена през 2019 г. и е установено, че изискванията за предварително уведомяване на клиентите за приложимите такси за теглене и обмяна на валута, включително за обменния курс, са изпълнени.

Причина за поисканата от прокуратурата промяна са публикации в медиите, че по морето има много устройства, които прибират огромни такси при теглене. 

Коментари: 0