Мерц призова за мораториум върху „Северен поток 2“

Според него руският президент Владимир Путин, за съжаление, разбира само този език

Мерц призова за мораториум върху „Северен поток 2“

Снимка: Nord Stream

След нападението с отровата срещу руския опозиционен политик Алексей Навални, политикът на Християндемократически съюз (ХДС) Фридрих Мерц призова за спиране на строителството за две години на газопровода Балтийско море „Северен поток-2“.

„Досега подкрепях продължаването на строителството на газопровода, въпреки някои опасения", каза Мерц, който иска да оглави ХДС през декември. „Но след отровната атака срещу Навални, Европа трябва да реагира сега. Предлагам незабавно замразяване на строителството за две години, с други думи мораториум.

Според него руският президент Владимир Путин, за съжаление, разбира само този език.

В съобщение до Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung Мерц направи подобно изявление, но добави, че след очевидния опит за убийство на Навални „сега е необходим ясен и недвусмислен отговор”. По време на замразяването на строителството Европа трябва да работи за „постепенно намаляване на зависимостта си от руския нефт и газ“.

Германският канцлер Ангела Меркел е изправена пред интензивен натиск за премахване на проекта за газопровод „Северен поток 2“, който ще транспортира газ от Русия до Германия, за да накаже Москва заради отравянето на руския опозиционен активист Алексей Навални.

Коментари: 0