Швейцария завърши транспортния проект на века

Откриването на жп тунела „Ченери“ е последната стъпка в инженерното приключение, започнало преди 30 години

Швейцария завърши транспортния проект на века
1 Видео

Снимка: БТА

Колекцията на Швейцария от инфраструктурни проекти приветства ново попълнение: 15.4-километровия жп тунел „Ченери“. Той бе открит днес с малка церемония, съобразена с Covid.

С него страната завърши алпийската железопътна ос. След откриването на тунела Льоцберг през 2007 г., а след това и на Сен Готар през 2016 г., този нов тунел в Тичино, в южната част на Швейцария, е последната брънка от Новата железопътна връзка. Това е последното парче от пъзела за завършването на транспортната ос през швейцарските Алпи, която ще преобрази жп трафика между Северна и Южна Европа.

Тази нова жп линия през Алпите е строежът на века за нашата страна, каза президентът на Швейцария Симонета Сомаруга.

За пътниците промяната ще стане реалност едва когато националното разписание на железопътните линии се промени през декември, след което тунелът ще влезе в употреба.

Откриването на „Ченери“ е последната стъпка в инженерното приключение, започнало преди 30 години. Всъщност проектът за алпийски железопътни връзки за подобряване на връзките между Северна и Южна Европа - включително тунелите „Льотшберг“, „Готард“ и „Ченери“ - е добър пример за това как швейцарската политическа система може да постига целите си.

Отварянето на тунела „Ченери“ също означава транспортна революция за южния кантон Тичино. Времето за пътуване между Белиндзона и Лугано ще бъде съкратено с една трета, от 27 на 19 минути. Инфраструктурата ще позволи и да се намали времето за пътуванията на пътниците по различните връзки. От Цюрих до Милано, например, ще може да се пътува за 3 часа и 17 минути.

Намаляването на времето за пътуване е само една от целите на проекта за алпийска железопътна връзка. Другото, също толкова важно и всъщност записано в конституцията на Швейцария след „алпийската инициатива“, одобрена от гласоподавателите през 1994 г., е да се пренасочи тежкия товарен трафик извън пътя по железопътния транспорт.

Коментари: 0