МВР: Проверката на „Хиполенд“ е планова и вече е спряна

Причината за нея са риск от "некоректни търговски практики и закононарушения при внос и търговия с карго стоки"

МВР: Проверката на „Хиполенд“ е планова и вече е спряна

Снимка: Хиполенд

Проверката на веригата за детски стоки „Хиполенд“ е била планова и вече е преустановена. Това става ясно от съобщение на Министерство на вътрешните работи (МВР) само няколко часа, след като стана ясно, че няколко институции са влезли в склада и в магазини на компанията.

 

„Министърът на вътрешните работи вече е провел разговор с управителя на фирмата като го е уверил, че действията на екипите на Междуведомствения център се основават единствено и само на законовите основания за нейното извършване, след което проверката е преустановена“, се казва в позицията.

Проверката ce извъpшвa от екипи на Икономическа полиция и НАП, и започна caмo двa дни, cлeд ĸaтo coбcтвeниĸът нa вepигaтa Mapиaн Koлeв излeзe c oтвopeнo пиcмo, в ĸoeтo oбвини пoлициятa и вътpeшния миниcтъp в нacилиe cpeщy 20-гoдишния мy cин пo вpeмe нa мaщaбнитe пpoтecти cpeщy пpaвитeлcтвoтo нa 2 ceптeмвpи.

МВР твърди, че проверката е срещу „некоректни търговски практики и закононарушения при внос и търговия с карго стоки“ и добавят, че такива се планират и извършват на основата на анализ на риска и на предварително постъпили сигнали за некоректни практики. От ведомството казват, че тя е била част от планови мероприятия на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари към ГД „Борба с организираната престъпност“.

От МВР казват, че за периода от 28.08.2020 г. до 04.09.2020 г. са извършили 14 такива проверки в складовете на различни търговски дружества.

Коментари: 0