Износът отново не расте

През юни статистиката показва 0% ръст на експорта, като отново има срив към трети страни

Износът отново не расте

Снимка: Pixabay

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

За втори пореден месец, и общо за трети тази година, износът на стоки от България не расте. През юни Националният статистически институт (НСИ) отчита 0% ръст спрямо същия месец на миналата година, като липсата на растеж се дължи изцяло на пазара извън Европейския съюз, където има спад от 8.3% на годишна база. Към ЕС износът на стоки расте с 4.3%.

Още от първия месец на тази година експортът към трети страни се представя много зле. Стойностният износ в тази посока се срива всеки месец с между 8 и 28%. Това изоставане не може да бъде компенсирано от продажбите към държавите членки, където все още има ръстове, но те са значително по-малки от миналогодишните.

Основно спадът на стойностния износ към държавите извън ЕС се дължи на петролните продукти, където експортът е намалял с 50%. И това не се дължи на цената на петрола, която в момента е с над 40% по-висока спрямо нивото отпреди година.

С 40% е намалял износът на стоки от групата на напитките (алкохолни и безалкохолни) и тютюневите изделия. В тази група влияние оказва решението на „Булгартабак“ от миналата година да продаде основните си марки цигари на British American Tobacco (BAT). Производството им бе изнесено от България, а впоследствие марките бяха преименувани.

Детайлна разбивка за износа през юни на стоки към държавите членки няма, такава НСИ ще предостави следващия месец.

Данните по държави показват, че износът на България към Турция продължава да пада – през юни с над 18%. Това може да е свързано с тежката икономическа ситуация в страната – инфлацията вече е над 15%, а турската лира не спира да се обезценява. Тоест покупателната способност на бизнеса и населението в южната ни съседка намалява драстично. Спад от 36% има и към Русия, където ситуацията е подобна.

Коментари: 0