Износът отново отчете спад

През май статистиката отчита понижение от 3.5%, което е второ за тази година

Износът отново отчете спад

Снимка: Pixabay

580 ~ 1 мин. четене
За втори път тази година статистиката отчита спад на българския износ. През май годишното понижение е 3.5%, показват данните на Националния статистически институт (НСИ), като това е вторият месец през тази година, през който стойностният обем на експорта намалява. През 2017 г. нямаше нито един месец, през който статистиката да отчете спад, а през по-голямата част от годината ръстовете бяха двуцифрени.

Както през февруари, така и през май основната причина за спада е двуцифреното забавяне при износа към държавите извън Европейският съюз. Отчетеният сега спад е с близо 20%, а ръстът от 5.5% към държавите членки не успява да го компенсира.

Разбивката по сектори показва, че най-голямо е понижението при продажбите на петролни продукти – 59%. Тук става въпрос основно за свити обеми на износа, а не до по-ниски цени, на които са се изнесли продуктите. През май 2018 г. средната цена на петрола е била 78 долара за барел, а през същия месец на миналата година – 50 долара. Ценообразуването на износа на петролни продукти е в пряка връзка с цената на суровината по световните борси.

Спад към държавите извън ЕС има при почти всички групи стоки, които следи НСИ. Така например стойностният износ на напитки (алкохолни и безалкохолни) и тютюневи изделия са се сринали с близо 50% на годишна база. Намалява и стойностният износ на готовите продукти.

Ако разгледаме износа на България по държави, се вижда, че при големите търговски партньори извън ЕС като Турция, Китай и Русия, има двуцифрен спад на износа.
Подкрепи Economic.bg